Корекцията на азиатските пазари продължи да се задълбочава

Корекцията на азиатските пазари продължи да се задълбочава, като индексите на борсата в Токио записаха пета поредна сесия на спад. Най-силно пострадаха добивните и минните компании, след като цената на петрола и металите се понижи силно в началото на тази седмица.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи 12 пазара в азиатския и тихоокеанския регион, губи 0,4% от стойността си до 101,72 пункта. Борсовият измерител се повиши до осеммесечен връх на 12 юни, след което изгуби 3,3 на сто поради липсата на добри данни за икономиката.
Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 намаля с 0,3% до 9647,8 пункта, а широкият Topix се понижи с 0,4% до 909,1 пункта. Това е петата негативна сесия в Токио, което не се е случвало от октомври миналата година, предаде Bloomberg.
Hang Seng се понижи с 0,7% до 17862,27 пункта на борсата в Хонконг, защото инвеститорите предпочетоха да приберат своята печалба от предишните дни. Оборотът се понижи, а най-разпродавани бяха акциите на финансовите и петролните компании.
В Китай CSI 300 се понижи с 1% до 3340,49 пункта. Икономистите на Deutsche Bank излязоха с нов анализ за китайската икономика, който гласи, че противно на очакванията Китай може да не се окаже двигател на възстановяването на световната икономика.
Настроенията на инвеститорите в тихоокеанския район бяха смесени. В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,4% до 3766,9 пункта, след като централната банка остави лихвата на ниво от 3%. В Нова Зеландия NX 50 се повиши с минималните 0,12% до 2746,24 пункта.
Австралийската централна банка очаква скорошно възстановяване на световната и местната икономика и поради това ще се въздържи от промени в паричната си политика, освен ако не се появи ясната нужда от намеса.
Индексът на бизнес активността в строителния сектор на страната се понижи до 42,6 пункта през юни. Показателят, който следи оценката на строителните компании за икономическите условия в сектора, смени посоката на своето движение, след като се повишаваше четирите месеца преди това.
На борсата в Мелбърн индексите успяха да излязат на положителна територия, след като индексът на бизнес доверието отчете много по-силен ръст от очакваното. Той достигна -25 пункта за второто тримесечие спрямо -65 пункта за предишното.
Местните компании, които смятат, че икономически условия ще се влошат през следващите шест месеца, са вече с 25% повече от тези, които виждат подобрение на обстановката. Това е много по-добре в сравнение с оценката от януари – март.
В Индонезия борсовият индекс Jakarta Composite се повиши с 1,7% до 2068,52 пункта, един ден преди президентските избори в страната. В Южна Корея индексът на сините чипове KRX 100 продължи да расте и добави 0,3% до 2977,47 пункта.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *