Корекцията на пазара на имоти в Европа е към края си

Стойността на имотите в Европа се очаква да се понижава с по-бавни темпове, тъй като фокусът се премества от корекция в капиталовите стойности към такава на наемния пазар, а икономиката в някои части на континента започва да се стабилизира, сочи доклад на Invista Real Estate Investment Management.
Първите шест месеца на годината донесоха най-слабите икономически условия в еврозоната от нейното създаване досега.
Въпреки това някои индикатори започнаха да се стабилизират или дори подобряват, въпреки че тръгват от много ниска база. Според Европейската централна банка банките в Европа са станали по-малко песимистични относно намеренията си за кредитиране в бъдеще. Наред с това цената на кредитния ресурс на територията на еврозоната регистрира рязък спад от своя връх през последното тримесечие на 2008 г.
Разликата между понижаващата се доходност от облигации и покачващата се доходност от имоти потенциално може да повиши дългосрочната привлекателност на инвестициите в имоти. Основен решаващ фактор за това вероятно ще бъде предлагането и цената на кредитирането. Други ключови въпроси, които ще определят тази тенденция, ще са силата и устойчивостта на икономическото възстановяване в Европа.
На пазара се забелязват потенциално положителни признаци, които може да бъдат интерпретирани с предпазлив оптимизъм, се казва в доклада. Въпреки това, поради мащаба и остротата на спада в европейската икономика, активността на наемния пазар се очаква да остане ниска до момента, в който икономическият ръст стане по-отчетлив през 2010 и 2011 г.
В краткосрочен план, предвид обсега на икономическата криза, може да се очаква последващ спад в наемната активност, която потенциално може да достигне дъното през втората половина на 2010 г.
Досега спадът в цените на имотите бе повлиян по-скоро от кредитния пазар, отколкото от наемния, но от Invista очакват в краткосрочен план този баланс да се промени, като темповете на спад в стойностите ще се забавят, тъй като ефектите от понижените наеми ще засягат стойностите на имотите по-бавно.
Великобритания в момента е единственият пазар в Европа, на който цените на имотите се считат, че представляват справедлива стойност. Според анализа това се дължи на по-ранното и по-значително покачване на доходността от имоти във Великобритания в сравнение с тази в континентална Европа, където по-неразвитите и рискови пазари все още остават значително под своята справедлива стойност.
„С подобрената видимост от оценките на дъното на цикъла ние сме в по-добра позиция да оценяваме пазарните цени спрямо справедливата стойност“, казва Тим Франсис, директор Стратегии и проучване за континентална Европа в Invista.
„Това ще помогне за набелязването на привлекателни инвестиционни възможности на тези пазари, някои от които отчитат принудителни продажби. Великобритания в момента е единственият пазар около справедливата стойност, като Франция, Германия и Холандия са все още шест до девет месеца назад. Въпреки това процесът е изцяло зависим от качеството на продаваните активи. Очакваме, че обемът от сделки ще се подобри през втората половина на 2009 г., когато другите развити пазари в континентална Европа наваксат (разликата)“.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *