Корифеи в строителния бранш избраха първенците си за 2008 г.

function showLD17(el)
{
ld17 = document.getElementById(‘LDlinks17’);
ld17.style.left = getPos(el).x – 90 + ‘px’;
ld17.style.top = getPos(el).y – 200 + ‘px’;
ld17.style.display = “;
}
function hideLD17(el) { ld17.style.display = ‘none’; }
function width_window()
{
if(window.innerWidth)
return window.innerWidth;
if(document.body.clientWidth)
return document.body.clientWidth;
return (null);
}
function getPos(inputElement) {
var coords = new Object();
coords.x = 0;
coords.y = 0;
try {
targetElement = inputElement;
if(targetElement.x && targetElement.y) {
coords.x = targetElement.x;
coords.y = targetElement.y;
} else {
if(targetElement.offsetParent) {
coords.x += targetElement.offsetLeft;
coords.y += targetElement.offsetTop;
while(targetElement = targetElement.offsetParent) {
coords.x += targetElement.offsetLeft;
coords.y += targetElement.offsetTop;
}
} else {
//alert(„Could not find any reference for coordinate positioning.“);
}
}
return coords;
} catch(error) {
//alert(error.msg);
return coords;
}
}

Арх. Борислав Богданов от студио „Амфион“ грабна приза „Личност на годината в строителния бранш“. Той беше избран от корифеите в сектора измежду първенците в сферата на строителството и архитектурата на специалнацеремония .Признателността на публиката в залата пък спечели инж. Николай Калоянов от фирма „Балканстой“.
Въпреки въздействието на световната финансова и икономическа криза, на третото издание на националния конкурс „Личност на годината в строителния бранш“ се откроиха множество фирми – бъгарски и международни, които са пожънали успехи в сектора и бяха подобаващо оценени от колегите си.
Наградите бяха връчени в цели девет категории и два раздела. В първия – за личности, награди се раздадоха за „Инвеститор на годината“, „Архитект на годината“, „Строител на годината“, „Търговец на годината“. В раздела за фирмена дейност категориите бяха „Най-успешен дебют за 2008 г.“, „Най-динамично развиваща се фирма през 2008 г.“, „Най-мащабна дейност за 2008 г.“, „Производител на 2008 г.“, „Нови технологии и продукти за 2008 г.“.
В категорията „Инвеститор на годината“ спечели Ханан Ливнех от „Globe Trade center“ – международна компания с присъствие в над 10 страни от източноевропейския регион. Корпорацията реализира основно три типа обекти – офис и жилищни сгради, както и ритейл паркове.

Победителят – арх. Борислав Богданов, стана и „Архитект на годината“

„Архитект на годината“ станаголемият победител в конкурса – арх. Борислав Богданов. Той е и бивш съветник в Столична община и е добре запознат с проблемите на София с презастрояването и градоустройствения план. Арх. Богданов е автор на проекта, част от програмата на „Съюз БГ“ Паметникът на съветската армия да стане носеща колона на Музей на модерното изкуство. Той е ирадетел за идеята да се „отпуши“ движението в столицата чрез няколко амбициозни проекта, които обаче няма да бъдат осъществени поради екологични съображения.
Наградата в категорията „Строител на годината“ отиде при инж. Николай Калоянов от „Балканстрой“. Дружеството е специализирано в консултантско – инженерингови услуги в областта на проучването, проектирането, строителството и реконструкцията на обекти с разнороден характер и предназначение – жилищно, търговско – административно, туристическо – развлекателно, промишлено и комуникационно, за опазване и възстановяване на околната среда – екосъоръжения и инсталации за ограничаване на вредния ефект от природни замърсители, рекултивация на изкуствени насипи, диги, терени и други.
Призът „Търговец на годината“ пък отнесе инж. Антон Маслев от „Хидромат“. Фирмата се занимава с проектиране, внос, доставка, монтаж и гаранционно обслужване на системи от хидро и топлоизолациионни материали за сгради и съоръжения.

Въпреки въздействието на кризата, на пазара през миналата година успешно дебютират няколко компании. Наградата, обаче, отиде при „Технострой“ с търговска марка TEKSO и част от групата „Балканстрой“.
„Най-мащабна дейност за 2008 г.“ журито определи, че извършва ETEM BUILDING SYSTEMS. „Производител на годината“ пък стана „Тракия глас“. Награда за „Нови технологии и продукти за 2008 г.“ получи отново „Хидромат“ за своята иновативна система за хидроизолация за основи по дъно.
Играчите на пазара определено са наясно какво ги чака през годината и се обединиха около мнението, че заради кризата „пилците ще се броят наесен“. Някои от тях намекнаха за затрудненията, които имат, но и че са готови с подобаващ отговор. Какъв е той и дали ще има такъв – предстои да видим в следващите месеци.
Номинираните оценяваше жури в състав Стефан Костов от „Ардекс“, Веселина Балева от Строителни системи „Нитера“, Михаил Кръстев – „Метатрон“, доц. Михаил Цанков – „Иркон“, арх. Лило Попов – Съюз на архитектите в България, Атанас Василев – „Ексалко България“ и Ани Дамянова – издател на сп. „1 към 1 в строителството“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *