Коронясаха Албена и Максим

„Нове холдинг“ раздаде 155 000 лева на шампионите, Мъри дари своите

Смъртните присъди в Либия натъжиха героите на годината

Станка Златева

Разочарована съм. Не желая повече да ме включват в никакви класации. Искам само да побеждавам, да печеля медали и титли и да реализирам мечтите си.

Ваня Стамболова

Много съм горда от тази награда. Тържеството бе много хубаво. Щастлива съм, че попаднах в тройката. Предстоят ми много здрави тренировки. Надявам се да спечеля медал от световното първенство. Все още не се знае дали ще участвам на европейското първенство.

Евгения Раданова

За мен е голяма чест, че съм избрана сред десетте най-добри спортисти на България. Най-големият спомен от тази година е олимпиадата в Торино. Никога няма да забравя момента, когато пресякох финалната линия и се чудех дали съм първа или втора. Ако постиженията ми са достатъчно добри до следващата олимпиада, пак ще участвам.

Тезджан Наимова

Чувствам се страхотно. Надявам се да получавам още много награди. Искам да стана първа и при жените. Цялото това внимание ме радва, хората ме познават и ме поздравяват.

Ивет Лалова се справи перфектно като водеща, а за догодина се закани да е в десетката

фото Георги НиколовСветовните шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки спечелиха традиционната анкета за спортист №1 на България за тази година. Наградата им е 30 хил. лева. Мартин Стоев взе приза за най-добър треньор след третото място на волейболистите в Япония. Той получи 10 хил. Церемонията в Балната зала на Военния клуб продължи близо час. Тя отстъпваше по пищност и помпозност на тези от предишните години. Блясък нямаше и заради лошата вест, дошла преди дни от Либия. Събитието бе посветено на петте медицински сестри, които са осъдени на смърт. Всички спортисти от златната десетка изразиха своята подкрепа за българките и заявиха увереност, че те са невинни. Патрон на церемонията бе президентът Георги Първанов. Той обаче анулира всички свои публични изяви до края на годината. В негово отсъствие златните статуетки на призьорите и наградите на тримата най-добри треньори връчи кметът Бойко Борисов. Гостите в залата се подписаха в специална книга за медиците. С думи за сестрите започна и словото си кметът на София. „Хубаво е и палестинският лекар да стане български гражданин“, призова Борисов. Кметът призова ръководството на Левски да преусмисли бойкота при награждаването на футболист на годината. Той ги призова да преразгледат решението си. Според него, ако Гунди е жив, едва ли е щял да толерира подобно поведение.

От номинираните спортисти отсъстваха състезателите на националния отбор по волейбол Пламен Константинов и Матей Казийски, които са в чужбина, и селекционерът на Левски Станимир Стоилов. Мъри, който зае второ място в класацията на треньорите, дари своята награда от 5000 лв. за благотворителната инициатива „Българската Коледа“. С писмо той благодари за признанието и честите на Стоев. Отличените спортисти и треньори получиха премии в размер на 155 000 лв.

Церемонията обаче остави горчив вкус не само заради присъдите в Либия. Борците си тръгнаха, очевидно засегнати от четвъртото място на Станка Златева. По-късно „Стандарт“ откри за коментар треньора Симеон Щерев. „Щом има повече от петима обидени, значи нещо не е наред. Трябва да има ясни критерии и те да се знаят от всички. Да не говорим за борците. Ние сме широкоскроени“, каза наставникът на двамата световни шампиони.

Мнозина недоумяваха как единственият ни медал от зимната олимпиада на Евгения Раданова е оценен едва на пета позиция. Във Военния клуб се коментира и парадоксалната ситуация играчите на волейболния тим Константинов и Казийски да се конкурират със собствените си съотборници.

Най-краен бе треньорът на атлетката Ваня Стамболова. „Дразня се на онези журналисти, които донесоха победата на Денкова и Стависки. Техният вот е поръчков. Такова политическо гласуване нямаше и по времето на другаря Тодор Живков. Вярно е, че българите сме дупедавци, но е смешно първото място да е за руснак. Моите уважения към Христо Стоичков като футболист, но той се провали като треньор. В деветката на треньорите има и никому неизвестно треньорче, което не познават дори в Западна България. Това омаловажава труда на големите наставници“, каза Георги Димитров.

Накрая се оказа, че единственият светъл лъч на празненството е Ивет Лалова, която изглеждаше зашеметяващо и се справи отлично като водеща.

Мария Димитрова

Ася Анастасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *