Корпоративна банка остава затворена поне до 20 ноември

Корпоративна търговска банка ще остане затворена най-рано до 20 ноември. Това следва от днешното решение на Управителния съвет на БНБ да удължи с два месеца срока на специален надзор за КТБ. Надзорът остава и на дъщерната на КТБ банка „Виктория“ ЕАД, която ще остане затворена до 22 ноември, съобщи Централната банка.
Според досегашното решение на БНБ, КТБ трябваше да остане затворена до 21 октомври. „В периода от 28.10.2014 г. до 20.11.2014 г. ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност“, се казва в решението на УС на БНБ. От Централната банка уточняват, че все още са налице условията, довели до поставяне на КТБ под специален надзор. „Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към септември 2014 г., а за ТБ „Виктория” възлизат на 285 786 хил. лв.“, съобщава БНБ. Банката мотивира решението си за удължаване на надзора с необходимото време да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ. В противен случай, според Централната банка, не би било възможно да се вземат икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката.
До 20 октомври квесторите на КТБ трябва да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на Корпоративна банка, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“, „Делойт одит“ и „Афа“. До 31 октомври те трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции. Окончателното решение за съдбата на КТБ ще бъде взето в периода между 1 и 20 ноември, когато ще се анализира оценката на активите и докладваното съотношение на капиталовата й адекватност и заявените инвестиционни намерения от EPIC (European Privatization & Investment Corporation). Финансовият посредник представлява трите най-големи акционери в КТБ – мажоритарният „Бромак“ със собственик Цветан Василев, Държавният фонд на Оман и руската банка ВТБ.
Максималният шестмесечен законов срок за оставяне на двете банки под специален надзор, който изтича в края на декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *