Корупцията у нас се повишава

Нивото на корупция в България се е повишило спрямо това през миналата година, става ясно от данни на организацията Transparency International.

Ако през 2004 индексът на корупция в България е бил най-добър – 4.1, то през тази е 4.0 – нивото, което е било и през 2002 година.

Средният индекс за държавите от ЕС за нивото на корупция е 6.67. Най-добри са резултатите в Исландия – 9.7 от максимума 10.0, и Финландия – 9.6. За присъединяване към ЕС е нужен индекс над 5.0.

В Румъния индексът е 3.0. Подобен е бил той в България през 1999 година.

Според заместник-председателя на Transparency International – Димитър Кюмюрджиев, няма съществен пробив в борбата срещу корупцията в България. По думите му набелязаната стратегия не работи, с изключение на отделни случаи в МВР.

Според него трябва да бъдат преформулирани целите на стратегията. Той добавя още, че напоследък редица сделки имат близост с корупционни практики.

Данните на Transparency International показват, че страни като Словения, Унгария, Естония и Чехия се справят много по-добре с корупцията, отколкото България.

Ако през 2003-та българите са посочили, че най-корумпирани са политиците и магистратите, то през 2004-та класацията оглавяват митничарите.

За първи път през последните шест години през септември тази година българското правителство е поискало среща с представителите на Transparency International.

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев е пожелал да се координират усилията на Transparency International и българското правителство.

Transparency International е политически безпристрастна коалиция с идеална цел, която осъществява дейността си посредством разширяваща се мрежа от национални представителства.

Целта на организацията е да мобилизира структурите на гражданското общество и бизнеса, както и представители на академичните и правителствените среди в опитите си да намали корупцията на национално, регионално и международно равнище.

Организацията е учредена през 1993 г. и в момента разполага с над 90 национални представителства по цял свят и с Международен секретариат в Берлин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *