Костадин Паскалев: „Правителството свива разходи, без да осъществява реформи“

© Снимка:БГНЕС

Очевидно става дума за нещо друго, а не за прехвърляне на акцента на тежестта на антикризисните мерки върху правителствената администрация, заяви в предаването „Преди всички“ на БНР кметът на Благоевград Костадин Паскалев във връзка с изявление на Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет премиера Бойко Борисов. „В първия момент, в който прочетох съобщението на сайта на Министерски съвет, за мен стана ясно, че основната тежест от недостига на финансови средства и на приходи в държавния бюджет ще бъде прехвърлена върху общините … Още при приемането на държавния бюджет за 2010 г. стана ясно, че Министерският съвет увеличи своя бюджет 2 пъти за разлика от общините, които се запазиха на предходните нива с намаление от 10% на бюджетните разходи в сравнение с 2008 г. В този смисъл сегашното решение или идея за намаление на разходите в общините с 20% е поредната секира над общинските бюджети и дейностите, които финансират общините. Независимо от това, че са изведени по някакъв начин образованието и социалните дейности, за които нямало да се намаляват разходите, според мен това практически не е възможно да бъде изпълнено по един нормален начин … Фактически ще бъде сериозно затруднена работата в сектора „здравеопазване“, в сектора „култура“, по всяка вероятност ще има много сериозно свиване на разходите в социалните дейности и образованието независимо от твърденията за приоритетност на тези сектори и ще Ви кажа съвсем ясно защо. Във функция „здравеопазване“ на общините финансирането се осъществява както за здравните заведения, диспансерите, които са финансирани от общините, така и за детските ясли, за фонд „работна заплата“ на медицинските сестри и помощния персонал на детските ясли. Намаление с 20% на финансовите средства за настоящата година фактически означава намаление на средствата с 40% от 1 юли. Това е един абсурд от гледна точка на нормалното функциониране на структурите в една администрация“, каза Паскалев. Ние в общи линии разсъждаваме така – готвим се за най-лошото, пък ако стане нещо по-добро, да се радваме, добави той в отговор на въпроса знае ли се дали съкращаването на средствата ще влезе в сила от 1 януари или от 1 юли. „Както направи и Националното сдружение на общините – Бойко Борисов се кара на Общото събрание на кметовете, че били крадци, мошеници и разбойници, а те му ръкопляскаха“, посочи кметът на Благоевград.
Ако се приеме едно такова решение за съкращаване на бюджета с 20% на годишна база, поне 2 от 6-те детски ясли в Благоевград трябва да бъдат закрити, смята Паскалев. Той даде и примера с Онкологичния диспансер в Благоевград, който през миналата година има 30% увеличение на дейността, т. е. на приема и лекуването на болни. За Паскалев намаляването на финансирането му с 20% би било абсурд. „Аз не знам кой, с каква логика, с какви аргументи взема подобни решения. Смятам, че в момента правителството прави най-лесното – да свива разходите, без да анализира дейностите, т. е. свиване на разходи, без да се осъществяват реформи“, добави кметът на Благоевград. Вероятно ще трябва да дофинансираме с общински средства държавно делегирани дейности, посочи той. „Това е, което прави държавата. Тя прехвърля от собствената си невъзможност да се справи с приходната част в държавния бюджет върху общините ангажимента или да предлагат услуги, или да закриват съответни структури“, смята Паскалев.
Благоевградска община има 0 лева задължения към фирмите, с които работи и това е свързано с предприетите антикризисни мерки, категоричен бе кметът. „По отношение събираемостта на приходите в общинския бюджет мога да Ви кажа, че към днешна дата община Благоевград е изпълнила 53,2% общинския бюджет като приходна част, за 4 месеца. Бих искал да се посравним малко с министъра на финансите и той да каже какъв процент от държавните приходи са събрани за първите 4 месеца на годината“, добави Паскалев. Той припомни предизборните обещания на настоящите управляващи за затваряне на всички дупки, от които изтича държавният бюджет. „Сега ми е много интересно, чух преди малко информацията, че предстоят много разработки в частта „Местна власт“, където корумпирани злодеи-кметове ще бъдат по всяка вероятност арестувани. Аз ще Ви кажа един виц по този повод: Всички кметове стават в 5 без 10 сутринта, къпят се, подстригват, се, бръснат се, обличат се, лягат по корем, слагат си ръцете на кръста и чакат някой да дойде. Ако не дойде, в 8,30 отиват на работа … Казвам го това с голяма доза ирония, но бих казал, че нашето общество отива на пълна разруха с такова поведение на управляващите, което имаме в момента“, посочи кметът.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *