Костов и Агайн кръстосаха шпаги на тема застраховане и борса

Застрахователните дружества не са претърпели големи загуби през миналата година, каза пред Агенция Фокус зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн с ресор „Застраховане” през миналата година. Според нея не е вярно, че загубите на дружествата, работещи в сферата на застраховането, имат загуби от 400 млн. лв., както твърди съпредседателят на ПГ на Синята коалиция в парламента Иван Костов.

Напротив – загубите на застрахователните компании са били доста ограничени, коментира тя.
Имаше някои застрахователни компании, които претърпяха загуби, но те не са застрашили финансовото им състояние. По отношение на застрахователните компании бяха предприети незабавни мерки за намаляване на риска в портфейлите им и това се отрази на общия резултат и се видя, че няма никакви опасения за тяхната стабилност. Дори напротив – животозастрахователните компании имат положителен резултат от инвестициите си през 2008 г., каза Агайн.
По думите й предишният председател на комисията Апостол Апостолов още в края на 2007 г. е дал интервю, заради което впоследствие е бил обвиняван от някои участници на пазара, че е предизвикал негативни нагласи.
Още в края на 2007 г. той обясни, че цените на нашите борси са прекалено високи и бе сравнил борсата с тенджера под налягане. Така че от тази гледна точка не са съвсем основателни упреците към работата на специално в областта на инвестиционната дейност, каза тя.
На въпрос дали в доклада е премълчана информация за реалността по ключови въпроси за финансовия пазар, Ралица Агайн каза: Според някои в доклада има дори прекалено много информация. Цялата информация, с която комисията разполага и която може да бъде публикувана и не представлява професионална тайна, е представена в доклада за дейността на комисията. Има и подробна информация за дейността на всяко поднадзорно лице.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *