Коя валута ще детронира долара?

През последните десет години щатският долар изгуби много от блясъка си,а върховенството му бе поставено под въпрос,защото стойността му силно намаля. На 31 декември 1999 година едно евро на практика се разменяше срещу един долар, но десет години по-късно единната европейска валута струва 1,43 долара, което представлява обезценяване на щатския долар с над 30 на сто, коментира АФП.
Доларът е относително стабилен спрямо британска лира,но изгуби близо 10% от стойността си към йената и 35% спрямо швейцарския франк.
Но въпреки това доларът продължава да е референтен на валутните пазари. Според Банката за международни плащания делът на трансакциите в долари е бил 88 на сто през 2007 година спрямо 91 на сто през 2001 година.
В международните валутни резерви обаче позициите на щатския долар отслабнаха.
На 31 декември 1999 година Международният валутен фонд посочи, че делът на доларите в авоарите на държавите (без САЩ и Китай) е 74,9 на сто. На 30 септември 2009 година фондът посочи, че този показател е спаднал до 70,2 на сто и е на най-ниското си равнище, откакто се води статистика за него.
Доларът се срива на валутните пазари и неизменно възниква въпросът колко страховито е това за най-голямата икономика в света. Икономистът Саймън Джонсън е на мнение, че падащият долар не е толкова голям проблем, колкото си мислят всички. Това е част от плана на Обама да възстанови производствения сектор и така да спечели подкрепата на средната класа, заявява Джонсън пред сп. Forbes.
Идеята за слаб долар, който да възроди износа е много стара и противоречива. Дали това е добра икономическа политика? Мнението на Джонсън по този въпрос обаче не е много ясно. Като бивш главен икономист ма МВФ той неизменно е виждал държави, които са се поставяли в лоши позиции, като са кеширали дълга си във валути, които могат и да загубят позиции.
Същевременно статия в FT обяснява как администрацията на Обама е под прицел, след срива на долара. Движението на валутата надолу засилва притесненията за вероятната ерозия на статута на американските резерви. Републиканците виждат в това доказателство за намаляване силата на САЩ.
Според данните обаче доларът се е върнал на нива от началото на кризата през август 2007.
През изминалата година опитите за създаване на нови световни или регионални валути продължи.
Кувейт, Саудитска арабия, Катар и Бахрейн в средата на декември одобриха официално споразумение за въвеждането на обща валута. Ратификацията на документа от парламентите на държавите бе потвърдена на заседание на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.
Първата практическа стъпка в тази посока ще бъде учредяването на общ валутен съвет. Очаква се скоро споразумението да бъде ратифицирано и от Оман и Обединените арабски емирства.
Целта на изграждането на валутен съюз и обща валута е да бъде намалено влиянието на курса на долара върху местните икономики, тъй като към този момент валутите в държавите от Персийския залив са обвързани с щатската валута.
Необходимостта от по-голяма валутна стабилност в глобален план означава, че светът не може да разчита повече на валутата на една единствена държава, заяви преди месец Доминик Строс-Кан, управляващият директор на МВФ, цитиран от Reuters.
Строс-Кан потвърди позицията си, че нова глобална валута могат да станат Специалните права на тираж (СПТ), платежни средства на МВФ, които имат статус на „вътрешни пари“ на Фонда.
„Вероятно това ще бъде кошница“, посочи директорът на МВФ във връзка с евентуалното платежно средство, което да замени долара като международна резервна валута. „В един глобализиран свят решението по този въпрос не може да бъде взето само от една държава“, заяви Строс-Кан на форум в Пекин.
През януари започват и ограничени разплащания чрез сукре – валутата, която бе създадена от няколко страни в Централна и Южна Америка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *