Коя е била най-силната икономика преди 2000 години?

Коя страна е притежавала най-силната икономика в първата година след раждането на Исус Христос? Отговорът за мнозина може да е неочакван: най-силното стопанство по това време се е намирало в земите на днешна Индия. На второ място е бил Китай, а Италия, тогава сърцето на Римската империя, е била едва на трето място.

Чудите се кой твърди това? Британският икономист Ангус Мадисон (1926-2010), някогашен професор в холандския университет в Гронинген, изследва брутния вътрешен продукт на всички нации от началото новото летоброене.

През 1500-та година Китай под водачеството на династията Минг е икономическа сила номер едно в света, като произвежда около една четвърт от световния брутен вътрешен продукт

Проектът му обхваща повече от 12.800 икономики от повече от 180 държави. Със сигурност много от данните се базират на предположения. Затова и много експерти и учени не се съгласяват с изследването му, познато като Maddison Tables, но това не пречи в различни университети то да бъде използвано в часовете по икономическа история.

По време на целия си академичен път Мадисон е воден от любовта си към числата и затова в научните си трудове той основно се занимава с измерване на икономическия растеж на различни държави и периоди. Неговата основна цел: да определи икономическата сила на всички държави и да дълбае назад в историята, доколкото е възможно. През 2001 той публикува първото си уникално изследване от икономическата история, като доказва, че през първата година от новото летоброене общият брутен вътрешен продукт на света е бил 105.4 млрд. долара по цени от 1990 година. За сравнение: това е по-малко от днешната икономика на Берлин.

Изследването му разкрива доста изненадващи данни. В днешно време Китай е растящата икономическа сила, която заплашва доминацията на Запада. Но исторически погледното това не е нищо ново: Китай доминира световната икономика няколко столетия в миналото. През 1500-та година Китай под водачеството на династията Минг е икономическа сила номер едно в света, като произвежда около една четвърт от световния брутен вътрешен продукт.

Едва 400 години по-късно, през 1980 година, САЩ измества Китай от трона му и доминира през 20 век. През същия век – от 1938 до 1980 Съветският съюз успява да заема второ място в света по икономика. Интересното тук е, че съюзът обединява държави, които почти хилядолетие преди това са били икономически водачи. Като Кралство Монголия през 1000-та година, което е било сред най-големите икономически сили по него време.

Тук е важно за се уточни, че Мадисон пресмята брутния вътрешен продукт в т.нар. в икономикатапаритет на покупателната способност, за да изравни променящия се валутен курс и различните ценови нива в различните страни. Пресметната е дори и инфлацията, а всички цени са сравнени с 1990-та година.

Според германското издание Spiegel, което решава да използва формулата на Мадисон, за да прогнозира бъдещото развитие, през 2030 Китай ще си върне короната от САЩ като икономическа сила номер едно в света. Така напрактика това не би било революция, а връщане на старите позиции в класацията.

Класацията от изследването на Мадисън (сп. Spiegel):

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *