Кражбата на автомобил става по-тежко наказуемо

Кражбата на автомобил става по-тежко наказуемо престъпление. Със законопроект за промени в Наказателния кодекс, приет  от Министерския съвет, на парламента се предлага да включи кражбата на моторно превозно средство (МПС) сред квалифицираните състави на кражба.

Резултат с изображение за кражби на кола

Практическият ефект ще е, че занапред, ако законопроектът бъде гласуван от парламента, за кражбата на МПС законът ще предвижда затвор от 1 до 10 години вместо затвор до 8 години, както предвижда в момента общият състав за кражба на движима вещ, информира в.Капитал.

Същевременно обаче и в момента кражбата на кола много често се преследва като квалифицирано престъпление, наказуемо със затвор от 1 до 10 години, когато е налице друг квалифициращ признак – взлом, извършена при сговор на две или повече лица, извършена повторно и т.н. Нещо повече – текстът на алинея 5 на чл. 195 НК предвижда затвор от 3 до 15 години с възможност за постановяване и на конфискация до ½ от имуществото на виновния, за кражба в големи размери – каквато е обикновено кражбата на кола.

Приготовлението към кражба на МПС вече става самостоятелно престъпление, което е наказуемо със затвор до 3 години или пробация – това е друга от промените, подкрепени днес от МС.

По заръка на Бойко Борисов

Промяната в НК не е в резултат на реална необходимост за по-добро наказване на този вид престъпления, а поради убеждението на премиера Борисов – още от времето докато беше главен секретар на МВР, че Наказателният кодекс дава опция на автокрадците да се спасяват от отговорност, като твърдят, че само временно са искали да отнемат автомобила (т.нар. противозаконно отнемане на МПС). По тази причина през пролетта на т.г. премиерът Борисов заръча на министрите на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи – тогава Валентин Радев, да променят закона, „защото, когато го хванеш вътре в автомобила, той казва: валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре“.

Всъщност противозаконното отнемане на автомобил по чл. 346 от НК се наказва дори по-тежко от кражба на движима вещ в общия състав – с лишаване от свобода от 1 до 8 години. Това е и причината в законопроекта на МС да не се предлага промяна в редакцията на противозаконното отнемане, но пък, за да се спазят наставленията на премиера, се предлага козметична промяна в текста на чл. 346б НК, а именно противозаконно проникване в чуждо превозно средство без съгласие на собственика. Там се премахва алтернативното наказание глоба до 3000 лв. и остава само наказанието до 3 години затвор.

И до момента няма никакъв проблем с нормативната уредба, защото има три състава, свързани с посегателство върху МПС – кражба, противозаконно отнемане и противозаконно проникване, казва адвокат Борислав Ралчев, член на Висшия адвокатски съвет. Според него до голяма степен е безсмислено и предвиждането на кражбата на кола като квалифициран състав, защото тя и сега често се квалифицира като кражба в големи размери. Същевременно обявяването на всички кражби на МПС за квалифициран състав поставя в един режим кражбата на лада за 500 лв. и кражбата на далеч по-скъп автомобил, а това едва ли е търсената последица.

Право на достъп до адвокат

С преходни разпоредби в закона се допълва Наказателно-процесуалният кодекс (НПК), където се въвежда по-детайлна уредба на правото на достъп до адвокат във връзка с транспониране на Директива 2013/48/ЕС за установяване минимални правила относно правото на достъп до адвокат в наказателното производство и в производството по изпълнение на европейска заповед.

Обвиняемият има право да му бъде предоставена обща информация, която да улесни неговия избор на защитник, пише в проекта. Той има право свободно да се свързва с адвоката си, да се среща насаме с него, да получава съвети и друга правна помощ, включително преди започване и по време на провеждане на разпита и на всяко друго процесуално действие. При всяко задържане, включително и като мярка за неотклонение „задържане под стража“, незабавно се уведомява поне едно посочено от задържания лице. Уведомяването може да бъде отложено за 48 часа само ако има неотложна необходимост да се предотвратят тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на някого или сериозни пречки пред разследването. Решението за отлагането се взема от прокурора и може да бъде обжалвано пред съда, който се произнася незабавно с окончателно определение.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *