Крайното решение на КЕВР е намаление с 0,11% на цената на тока

Токът поевтинява осреднено с 0,11% от 1 август за битовите потребители. В същото време таксата „Задължение към обществото“ за бизнеса и битовите потребители ще бъде изравнена и ще бъде увеличена от 18,93 лв. до 38 лв. Това решиха на днешното си закрито заседание от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тези цени ще важат до 30 юни 2016 г.

Абонатите на ЧЕЗ ще плащат с 0,63 на сто по-евтин ток, а тези на ЕВН – с 0,44 на сто. От друга страна обаче електроенергията за клиентите на Енерго-про ще поскъпне с 1,9 на сто. По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов увеличението на стойността на тока там се дължи на спецификата на мрежата в Югоизточна България. С повече от 5 на сто намалява цената на енергията от електроразпределителното дружество в „Златни пясъци“.

От друга страна обаче от регулатора направиха минимална отстъпка по отношение на таксата за бизнеса „Задължение към обществото“, която стана повод за двата национални протеста на хиляди предприятия у нас, организирани от четирите работодателски организации.

Към момента тя възлиза на 18,93 лв., а от утре ще бъде увеличена до 38 лв., като тя ще стане еднаква, както за битовите потребители, така и за стопанските потребители, става ясно от думите на Иван Иванов.

Преди месец от регулатора предлагаха тя да се увеличи до 40 лв. на месец от 1 юли. Решението на КЕВР за цените на тока за бита и бизнеса за новия регулаторен период обаче беше отложено с един месец със съгласието на Народното събрание (НС).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *