Край на българската евромечта?

 
 Евровратите се притварят

Много думи се изговориха за тежката криза в Гърция, за причините и последствията от нея. От тези дебати стана ясно, че гръцкият срив ще се отрази и на България, най-вече по отношение на амбициите й да въведе еврото.

 
 

 
Нашата кореспондентка във Вашингтон Соня Каникова разговаря по тази тема с Мери Стокс и Йелена Вукотич – икономически анализатори за Югоизточна Европа и България в американската агенция RGE Monitor.
През последните дни икономическите анализатори са все по-категорични в твърдението си, че кризата в Гърция застрашава стабилността на цялата еврозона. А това означава, че включването в нея на нови страни-членки е поставено под въпрос. Изключение може да бъде направено единствено в случая на Естония. Всички останали държави, които имат амбиции за въвеждане на еврото, ще трябва да почакат още поне 5 години, са категорични икономическите анализатори. Означава ли това край на българската евро-мечта? Мери Стокс от американската агенция RGE Monitor е на следното мнение:
Страни, които имат масивни проблеми с корупцията, не са добре дошли в еврозоната
 
Страх от нови пожари
„В момента се води дебат дали Естония да влезе в еврозоната още през 2011 година. В този смисъл Естония е нещо като пробен камък за бъдещото разширяване на еврозоната. Кризата в Гърция обаче постави под въпрос дори естонското членство в еврозоната, което се смяташе за сигурно. Сривът на юг от България предизвика преоценка на „разписанието” за разширяване. Фактът, че сега Брюксел е изправен пред серия пожари, които чакат да бъдат потушени, ме кара да мисля, че ЕС едва ли има желание да позволи ново масово въвеждане на еврото.
Сегашната ситуация в Гърция повдигна и един друг въпрос, а именно дали преминаването към еврото е най-добрият избор за новите членки на ЕС. Друг проблем са инвеститорите. Новото „разписание” за еврозоната ще има негативен ефект върху тяхното отношение спрямо Източна Европа. През последното десетилетие те изсипаха много пари в региона, ръководени от убеждението, че страните в Източна Европа така или иначе скоро ще станат част от еврозоната. Кризата в Гърция промени този сценарий и то не към по-добро“, казва Мери Стокс.
Гърция не е единственият проблем на България
Как ще се отрази тази по-обща ситуация върху българските планове за въвеждане на еврото? Този въпрос отправяме към Йелена Вукотич, анализатор за България в RGE Monitor. Ето нейното становище: „България има планове този или следващия месец да поиска да бъде допусната до подготвителния етап за приемане на еврото. Но аз съм доста скептична. ЕК едва ли ще позволи това на България. Кризата в Гърция, а и в други страни от еврозоната, смути доста Брюксел и го накара да започне да гледа с неприязън на плановете за нови евро-страни.
Нещо повече: негативният опит с Гърция не е единственият проблем на България по отношение на еврото. Не са малко страните-членки на ЕС, които са против приемането в еврозоната на държави, прочули се с корупция по най-високите етажи на властта. А България е именно такава държава“, казва Йелена Вукотич от американската агенция за икономически анализи RGE Monitor.

 
Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *