Край на гуляите в Западна Европа

Източноевропейските страни са на гуляй, а сметката трябва да плати Западна Европа. Такава теза лансира в последния си брой престижното издание Economist. Авторът призовава страните от по-развитата част на Европа щат не щат да спасяват Изтока, защото ако той рухне, ще ги повлече. В статията подробно се обяснява коя източноевропейска страна /в и извън ЕС/ как го е закъсала, разглезена от чуждите инвестиции, които пилеела с широки пръсти и как сега трябва да се помага. Освен това се препоръчва на трите балтийски републики и България спешно да влязат в еврозоната, нищо че едва ли не никога нямало да покрият изискванията за това. Тук се сещам, колкото и да ми е неприятно, да напомня, че има страни в еврозоната, които не отговарят на някои от тези критерии за разлика от България, която от години не покрива само един – този за инфлацията.
Тази история с гуляя пък ми напомня емблематичната ситуация, в която добре облечен и наперен представител на човешкия род от богата страна идва в държава като нашата да раздава къде безплатни, къде платени съвети какво трябва да се направи, за да се реши един или друг проблем. Човекът е добре подплатен с теорията от висшето му учебно заведение, без да има идея от реалностите на държавата, в която е отишъл да дава акъл. Това, обаче, е само част от историята, а другата е следната. Кризата, в която бе потопен целият свят, не идва от гуляещите на Изток, а от онези, които в момента странно защо са вперили поглед в нас, без да виждат гредата в собствените си очи. Тези хора се правят, че не виждат, как честият ни гост в близкото минало – МВФ – вече се е преместил в техните домове и даже взима за целта пари от иначе бедните източни съседи.
Авторът на гуляйджийската статия пропуска да спомене и факти като този, че правителствата на най-богатите в ЕС се надпреварват да излизат със спасителни планове за банките им, автомобилните индустрии и прочие, а някои държави – като Исландия например – си бяха пред фалит, ако МВФ не беше изсипал там огромни суми. /И даже Русия предлагаше на фонда заем!/
Но за коя част от тази мизерна за Запада ситуация е виновен Изтокът, че не мога да се сетя? И кой е гуляял в случая? Тези, които дадоха на алчността пълен ход, за да изкарат не знам какви пари или Изтокът, който едва се опитва да понадигне глава от незавидното си положение, в което беше доскоро?
И защо интересно се появиха огромните дефицити в сочените от автора източни държави и намаляха инвестициите? Нима не западноевропейските финансови и нефинансови институции си плюха на петите като видяха какво се случва в собствените им държави и си изтеглиха парите, за да спасяват положението. Сега същите те предлагат прескъпи заеми на банките в източните държави. Които явно в пиянството на гуляя не са се сетили да развият и пуснат на пазара такива инструменти, които докараха краха в Америка и в немалко страни от Запада.
Анализаторът от Economist припомня и смешната история, в която старите в ЕС били спасили от гладна смърт полските водопроводчици, които буквално откраднали работните места на всички. Ами ако тези „всички” бяха поискали да работят нещо толкова непрестижно и ниско платено в тези иначе проспериращи държави, полските водопроводчици щяха ли да си намерят работа?
Ако този автор беше чел внимателно безпристрастни новини като тази, че повечето стари членки на ЕС са или вече в рецесия, или на самия й ръб, нямаше да обяснява кой чия сметка сега трябва да плаща. И може би щеше да има по-вярно определение за поведението, което влиза в определението „гуляй”.
Не искам да кажа, че страни като Полша, Унгария, Русия нямат жестоки проблеми в момента. Но истината е, че сега целият свят плаща за алчността на истинските гуляещи и те не са родени на Изток, а са добре отгледани на Запад.
Не е по-малко странно и да се делят държавите на Изток и Запад, когато говорим за ЕС, защото неговият синоним е Обединена Европа. Само че кризата даде възможност да излезе наяве истинската ситуация – колкото и лицемерието да е добре опаковано като възпитание – в моменти на криза лъсва онова под обвивката. А то е, че Западът в ЕС по никой начин не се идентифицира с Изтока и че ако иска спасение, то е само за собствения му… двор. /Справка – френският президент Никола Саркози поиска спасителният план за автомобилната му индустрия да се отнася само за фабриките във Франция, но не и за тези по на изток/.
А пък такива като полските водопроводчици като се видят без работа се връщат в собствената си държава, за да си търсят. А не като британските безработни да питат в мизерна държава като нашата какво могат да вземат от бюрата по труда. Обратното не ми е известно да се е случило откакто започна кризата.
Накратко – дойде време и тези от /не/гуляйджийските държави да стегнат коланите. Изтокът няма опция да пести от закуски, понеже отдавна не закусва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *