Край на дефлацията?

През януари производствените цени в България са останали без изменение през януари. Увеличение с 1.5% е регистрирано в добивната промишленост, в преработващата промишленост няма изменение, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление – с 0.2%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо януари 2013 г. е отчетено при производството на химични продукти – с 5.7%, при производството на хранителни продукти и при производството на основни метали – по 4.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2014 г. спада с 2.0% в сравнение със същия месец на 2013 година. Цените намаляват в добивната промишленост – с 9.9%, в преработващата промишленост – с 0.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3.8%.

Общият индекс на цените на производител, в който са включени и цените на износа през януари 2014 г. нараства с 0.1% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост – с 1.5%, и в преработващата промишленост – с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление – с 0.1%.

Общият индекс на цените на производител през януари 2014 г. спада с 2.4% в сравнение със същия месец на 2013 година.

Данните показват, че дефлационните процеси в българската икономика се забавят. Засега обаче движещата сила за покачването на производствените цени е износът, а не вътрешното търсене. Докато българският пазар не се възстанови, не може да се очаква трайно стабилизиране на цените и оттам на печалбите и на инвестициите в икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *