Край Пловдив започна да работи електроцентрала на биогаз за 4 млн. евро

Нова централа, която ще превръща оборска тор в биогаз метан, започна да работи край пловдивското село Цалапица. Общата стойност на инвестицията направена от „Биона газ“ е 4 млн. евро, а капацитетът и за производство на електроенергия е 1.5 мегавата.

Новата енергийна мощност ще произвежда и около 30% топлоенергия, която остава за вътрешно технологични нужди. „Това е първата електроцентрала на биогаз, изградена изцяло от български специалисти“, каза инж. Чавдар Айгътов – управител на Ellon – компанията, която е внедрила инсталацията.

„Бяха ни необходими 8 месеца да изпълним проекта, и 2 месеца, за да пуснем машините в действие с пълния им капацитет“, обясни той. Зад компанията инвеститор стои производителят на климатични ситеми „Атаро клима“, a партньор в проекта е и Йордан Каймаканов, който е собственик на фермата, която ще осигурява суровината.

Електроцентралата в Цалапица е свързана към мрежата на EVN и изцяло продава произведената електроенергия на компанията. От инвеститора уверяват, че електроцентралата и инсталациите, които я захранват с метан са екологосъобразни и безопасни, а опитът показвал, че досега нито едно подобно съоръжение в света не е създало рискове за хората, работещи с него.

Инвестицията

Вложените средства в новата електроцентрала са 4 млн. евро, като са осигурени със заем от „SG Експресбанк“ към „Биона газ“, чийто управител е Стойно Рогачев. Представители на кредитната институция заявиха, че това е първият кредит от този род, който отпускат в България. Затова се е наложило да бъдат правени консултации с френски енергийни специалисти. Кредитът е отпуснат за 7 години с 2-годишен гратисен период.

Според инж. Айгътов това е и срокът, за който може да бъде възвърната инвестицията. Това до голяма степен зависи от кравите, от чиято тор ще се произвежда енергията. Животните трябва да бъдат отглеждани при специални условия, с минимум използване на антибиотици, за да не бъде спрян целият процес на ферментация за 45 дни.

Оборският тор от 1200 крави, които живеят в непосредствена близост до електроцентралата, се подава с помпи към ферменторите. За да почне ферментация, се добавя и силаж от царевица. Процесите са изцяло автоматизирани. Затова и заетите в новата електроцентрала са само четирима оператори. Количествата, които дневно се влагат във ферменторите, са 55 тона тор и 70 тона силаж. Силажът се запазва от реколта до реколта в огромни ръкави направо на полето.

Метанът в елоктроцентралата се извлича в 3 ферментора, събира се в специални мембрани, охлажда се в серпентини под земята, за да се подаде към когенератор, обяснява инженер Петко Ганчев – ръководител на строителството на централата за биогаз.

Изходящият материал – биологичен тор, отива за торене на земите, на които се произвеждат царевичните силажи, а сухото вещество може да се пакетира за нуждите на цветопроизводството. „С електроцентралата на биогаз ние изпълняваме едно важно изискване на ЕС, а то е, че всички кравеферми трябва да имат свои лагуни, в които да събират тора от животните“, коментира Йордан Каймаканов, собственик на кравефермата, от която се изкупува оборски тор.

Намерения

Още пет инсталации за производство на биогаз ще бъдат построени в Пловдивска област, показват инвестиционните намерения, внесени в Министерството на околната среда и водите. Общата стойност на проектите е 40 млн. лв., с обща мощност от 12.5 мегавата, като половината от нея – 6 мегавата за производство на електричество, а другите 6.5 мегавата за топлинна енергия.

Едната е на когенератор от 0.4 мегавата и най-вероятно ще бъде негов – в село Баня, Карловско. Останалите инвеститори, обявили своите намерения, са „Нова био енерджи“ ООД – инсталация в с. Черничево, Пловдивско. Мощност 1.5 мВт електричество, плюс 1.75 мВт топлина. Преговори за доставка се водят с фирма „Шмак“ – Германия, подразделение на Viessman.

„Сигнум“ ЕООД – инсталация в с. Дълбок извор, Първомайско. Мощност: 1 мВт електричество, плюс 1.1 мВт топлина. Микра-83″ ООД – инсталация в гр. Стамболийски. Когенерационната инсталация е с мощност 1 мВт електроенергия и 1.1 мВт топлина. Фирмата има опит в инвестиции с фотоволтаици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *