Кралската банка на Шотландия търси допълнителен капитал

Кралската банка на Шотландия RBS планира да се обърне към пазара за допълнителни средства, за да не получи правителството още повече контрол върху нея, информира АФП.

70 процента от банката вече е собственост на данъкоплатците, след като правителството я спаси от последствията на световната финансова криза. RBS се подготвя да се включи в правителствената схема за застраховане на лоши инвестиции, допълва БГНЕС.
Банката обмисля и издаване на акции на стойност 3 до 4 милиарда лири (4,8-6,4 милиарда долара), за да намали дела, който ще предостави на правителството за включването в програмата за защита на активите. Главният изпълнителен директор Стивън Хестър проучва мнението на акционерите за „скромното“ количество акции. Банката ще може да включи до 325 милиарда лири лоши активи в схемата, като в замяна ще трябва да даде на правителството 19 милиарда лири акции без право на глас.
Събирането на средства цели да се избегне ситуацията, при която правителството ще получи контрол над 84,5 на сто от капитала на банката. RBS беше засегната сериозно от кредитната криза, но акциите й се повишиха спрямо ниските си равнища през януари. Отчасти национализираната банка Лойдс също обяви миналата седмица, че обмисля алтернативи на правителствената схема, като се позова на подобрилите се икономически условия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *