Красивите хора получават по-големи заплати

Американски учени разкриха, че външният вид играе значително по-важна роля при определяне на заплащането на даден човек, отколкото интелекта му, съобщи „Новинар“, цитирайки в. „Мейл он сънди“.
Проучване установи, че привлекателните хора могат да разчитат на значително по-добро заплащане от непривлекателните. Изследването, в което участвали 4000 млади мъже и жени, показало, че красивите служители получават до 10 процента повече от колегите си, които не блестят с външен вид.

Участниците в проучването, организирано от университета Йейл, били разделени в различни категории в зависимост от привлекателността си. В рамките на изследването доброволците трябвало да решат тест за интелигентност и да разкрият каква заплата получават.

Резултатите показали, че заплащането далеч не е обвързано само с интелекта на човека. Изкаралите 14 точки повече на теста за интелигентност получавали с 3 до 6 процента по-високи заплати от останалите, докато при хората с по-голяма от средната привлекателност този дял бил от 5 до 10 процента.

Според експертите, за да получи един невзрачен човек същата заплата като някой красавец, трябва да е с 40 процента по-умен.

Авторите на изследването допускат, че красивите хора са по-самоуверени, което им позволява да се пазарят по-успешно за по-висока заплата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *