Красимир Ангарски оглавява администрацията на деветте столични болници

Красимир Ангарски ще оглави гражданското сдружение, което ще бъде шапката на деветте болници в карето около Александровска болница. Това каза пред депутатите от здравната комисия в парламента министърът на здравеопазването Петър Москов.

Той коментира, че финансистът, който е правил консолидационна компания на банки, със сигурност може да се справи с управлението на девет болници.

Ангарски е бивш директор на Банковата консолидационна компания, като е бил начело и на банките ДСК и ДЗИ, както и съветник на президента Петър Стоянов и служебен министър в кабинета на Стефан Софиянски. През последните години е икономически директор на болница „Света Екатерина“.

По време на изслушването си в рамките на комисията относно идеята за сливането на болници Москов бе затрупан от депутатски въпроси по темата. Министърът отново обясни идеята си, като посочи, че целта е да се спестят пари от административните дейности и да се насочат към медицинските. „Идеята ни е да оптимизираме административните и стопанските дейности“, каза Москов и допълни, че до един месец ще се конституира гражданското сдружение и до есента може да представи отчет.

Пред депутатите Москов обясни, че става въпрос за административно обединение на немедицински дейности и аргументира сливането на деветте болници с това, че през годините държавата е била лош стопанин, защото е отделяла средства за стопански разходи от бюджета за медицинските.

Здравният министър направи сравнение между администрацията на министерството и на деветте болници, като посочи, че целият щат на МЗ е 253 души, а в деветте болници е над 500 души. По думите му от тях по план трябва да останат 100 души, а административното звено ще стане не повече от 70 души.

Според разчетите на МЗ след сливането на деветте болници ще се спестят около 5 милиона лева годишно от заплати и 2 милиона лева за издръжка.

Министърът каза още, че заплатите на административния персонал в деветте болници възлизат на около 9 милиона лева годишно. Москов не е мислил по въпроса как ще се реализират съкратените от администрацията служители.

Петър Москов посочи още, че гражданското сдружение ще представлява една стройна администрация, малка по състав, но с експертиза, която да организира обществените поръчки и всички стопански разходи. Структурата на управление няма да бъде променяна, увери той.

В отговор на депутатски въпрос Москов посочи, че допълнителните средства за болниците ще се разпределят по вътрешните правила на самите болници.

Уволненият д-р Дечо Дечев, който също бе изслушан пред комисията, обясни, че е бил уволнен от поста директор на болница „Св. Иван Рилски“ поради други причини, а не заради сливането на болниците. Той каза, че от сливането на болница „Св. Иван Рилски“ с другите девет болници ще има нулев ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *