Кратки финансови новини от 02.04.2015 г.

• Американският милиардер Уорън Бъфет вижда плюсове от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. В интервю за СNBC той заяви: «Ако в резултат на излизането на Гърция всички разберат, че правилата са важни и стигнат до споразумение за обща данъчна политика, това би било добре», – и добави, че напускането на валутния съюз от Гърция може да се отрази положително върху еврото.

• През март на американския пазар е отчетен сериозен ръст на продажбите на основните германски производители на автомобили. Както съобщи вчера агенция Reuters, показателите на всички концерни спрямо март 2014 са нараснали. Лидер по продажби в САЩ е марката Audi с ръст 20%. С 12,7% повече автомобили са продадени от марката Porsche. Леко изостава от нея BMW (12,2%). Агенция DPA отбелязва, че приръстът в продажбите на BMW се дължи на повишеното търсене на неговия модел Mini, чиито продажби нарастват с рекордните 60%, останалите модели на фирмата също са се продавали добре, но не така динамично (ръст 6,9%). С 9,2% е подобрил показателите си Mercedes-Benz. Единственото изключение е компания VW. Независимо от водещата позиция на дъщерното ѝ подразделение Audi, общите продажби на Фолксваген са регистрирали спад от 18%.

• САЩ не искат да се включва юанът в кошницата резервни валути на МВФ. Американският министър на финансите Джейкъб Лю заяви, цитиран от Bloomberg, че за да съответства юанът на международните изисквания, китайските власти трябва да отслабят финансовия контрол в страната и да преминат към плаващ валутен курс.

• Основателката и собственичка (заедно със съпруга си) на компанията LensTechnology Co, която произвежда сензорните екрани за Apple и Samsung, Чжоу Цюнфей е най-богатата китайка със състояние от $8 млрд., пише Forbes.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *