Кратки финансови новини от 03.02.2015 г.

• Регистрациите на транспортни средства за нуждите на компаниите в ЕС през декември са намалели значително, съобщи Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA). Според отчета ѝ продажбите на нови автомобили са паднали с 2,5% спрямо декември 2013 до 166,7 хил. след като и през ноември се понижиха, но само с 0,2%. Значителен спад се наблюдава при продажбите на товарни автомобили и автобуси. В регионален разрез продажбите са нараснали в Испания (33,8%) и във Франция (1,5%), а са се съкратили във Великобритания (9,2%) и в Германия (5,2%). За цялата 2014 г. продажбите в този сегмент от автомобилната промишленост са се увеличили с 7,6% до 1,84 млн. автомобили.

• На годишната си пресконференция в Минск президентът на Беларус Александър Лукашенко изненадващо заяви, че страната му ще се опита да преструктурира дълговете си, което потресе инвеститорите и провокира най-бързото падане на белоруската рубла в историята ѝ. След няколко часа в ново обращение президентът призова към спокойствие притежателите на облигации, като подчерта, че е имал предвид само рефинансиране на дълга, а не преструктуриране, писаха вчера кореспондентите на Financial Times Хенри Фой и Робин Уигълсуърт. Без да обръща внимание на семантиката на думите, анализаторът на Standard Bank Тимъти Ъш, още преди Лукашенко да се извини за грешката на езика, заяви, че падането на курса само откроява по-ясно опасенията на инвеститорите от това, че „кредитните основи на страната винаги са били нестабилни“.

• Според тримесечния отчет на компания Exxon Mobil Corporation през IV тримесечие печалбата ѝ възлиза на $1.56 на акция при прогнозирани $1.34. Приходите на компанията са паднали с 21,3% спрямо същия период на 2013 година до $87.28 млрд. при консенсус-прогноза за $79.54 млрд.

• Тази сутрин Резервната банка на Австралия (РБА) понижи ключовата си лихва с 25 основни пункта до 2,25%. Така тя се нареди до швейцарската, европейската и канадската централни банки, които през последния месец смекчиха монетарно-кредитните си политики, за да стимулират икономическия растеж. Страните и регионите, които прилагат такава политика, разчитат благодарение на отслабването на местните валути да повишат конкурентоспособността на стоките си на външните пазари. След съобщението на РБА австралийският долар рухна спрямо всички основни валути.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *