Кратки финансови новини от 06.03.2015 г.

• Главният икономист на Berenberg Кристиан Шулц казва, че позицията на Гърция в преговорите с партньорите ѝ от еврозоната постоянно отслабва, тъй като икономиката на страната отново изпада в рецесия. Правителството рискува да обяви фалит, а еврозоната е защитена от влиянието на проблемите чрез програмата QE на ЕЦБ и укрепващото икономическо възстановяване. Експертът на Berenberg прогнозира, че „двойно популистката“ управляваща коалиция ще се откаже от повечето свои предизборни обещания, за да получи финансиране. „Все пак рискът остава сериозен. Вероятността Гърция в крайна сметка да се принуди да печата пари, каквито няма, а следователно да напусне еврозоната, възлиза на 25%“.

• Китай изнася милионери, писа Bloomberg. Повече от 76 хил. милионери от Китай са емигрирали или получили чуждо гражданство през последните 10 години. Предпочитана дестинация си остава Австралия. За така наречената «инвеститорска виза» в Австралия само за последните 2 години са подали молби 1400 китайски милионери. Китайците са желани и на Запад – САЩ и Великобритания охотно предоставят визи на подходящите емигранти от Поднебесната империя.

• Индийската ЦБ за втори път тази година понижава лихвения си процент с 0,25, след като през януари го оряза с още толкова. Регулаторът цели по този начин да снижи инфлационния натик, в плановете му са още мерки за забавяне на темповете на инфлацията до 6% в края на годината. (По информация на ВВС)

• Великобритания реши да продаде 40% от акциите си в Eurostar за $1,16 млрд. на канадската инвестиционна компания La Caisse и британската Hermes Infrastructure. Част от тях ще откупи самият оператор. ВВС цитира британския финансов министър Джордж Осбърн, който смята, че сделката дава възможност за съкращаване на държавния дълг и за инвестиране в националната инфраструктура.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *