Кратки финансови новини от 11.03.2015 г.

• Вчера най-известният финансов вестник в света Financial Times публикува на първата си страница статия, озаглавена „Еврото пада спрямо долара и приближава паритета“. Наистина общоевропейската валута поевтиня през тази година с около 12% по отношение на долара, само вчера падна с 1,62% и затвори на $1.0679.

Анализатори на Deutsche Bank прогнозират падане на еврото до 85 американски цента към 2017 г. Основната причина е оттеглянето на капитала от Европа поради отрицателните лихвени проценти. През последните 6 мес. са изтекли €300 млрд. предимно към САЩ, Великобритания и Канада. Предполага се, че със започването на програмата за количествено улеснение на ЕЦБ този процес ще се засили и към 2017 ще достигне €4 трлн.

• Американската агенция за енергийна информация EIA публикува прогнозата си за добива на шистов петрол през април. Очаква се той да нарасне спрямо март само с 1000 барела дневно. Това е най-ниският показател от началото на 2011 г. (Bloomberg)

• Главният финансов директор на Google Патрик Пичет подаде оставка, за да се отдаде на семейството си, съобщи The Financial Times. След тази информация акциите на компанията паднаха с 1%. • От юни напуска поста си и шефът на втората по големина швейцарска банка Credit Suisse Бреди Дъган – един от малцината ръководители на големи финансови институции, оцелели след кризата от 2008 година.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *