Кратки финансови новини от 22.05.2015 г.

• Програмата за финансова помощ на ЕС за Гърция може да бъде продължена още веднъж, съобщава Sueddeutsche Zeitung. На срещата на G7, която ще се проведе на 7-8 юни в Германия, страните ще обсъдят продължаване на текущата програма с още 4 месеца – до края на октомври. Решението ще зависи от резултатите на преговорите между германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия премиер Алексис Ципрас, които ще разговарят на четири очи по време на провеждащата се в момента среща на лидерите от ЕС в Рига.

• Пропастта между богати и бедни в Германия се разширява. Това е заключението на експертите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в доклад, посветен на разликата в доходите на населението в 34-те страни-членки на организацията, наричана „клубът на най-богатите индустриални страни в света“. По данни от доклада, публикуван вчера, 10% от най-богатите германци разполагат с активи, равняващи се на 60% от доходите на всички домакинства в Германия, което е много повече от средното за ОИСР – 50%. Същевременно 60% от най-бедните германски граждани са принудени да се задоволяват с едва 6% от общия обем активи.

• Китай ще вложи за две години над $182 млрд. за осигуряването на достъп до качествен интернет за жителите на страната, съобщава Reuters. За тази година са заделени $69,3 млрд., а за следващата почти два пъти повече – $112,8 млрд.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *