Кратки финансови новини от 27.02.2015 г.

• Германските потребители вярват в икономиката на своята страна. Съответният прогнозен индекс, съставян от научно-изследователската група GfK, за март достига връх от окт. 2001 година – 9,7 от 9,3 за февруари и очаквани 9,6. Готовността на немците да купуват се подобрява за пети пореден месец и достига през февруари 59,1 – с 1,7 повече от януари, когато бе отбелязан 8-годишен връх. Тези данни показват, че потребителските разходи и през тази година ще играят ключова роля за икономическото развитие на страната.

• През 2014 года най-голямата компания за детски играчки в света Lego за десети пореден път подобри рекорда за печалбата си, се казва в отчета на компанията, публикуван на сайта ѝ. Годишните приходи са скочили с 13%, а чистата печалба – с 15% до 7 млрд. датски крони (около €940 млн.) спрямо 2013 година, когато беше отчетена печалба 6,1 млрд. датски крони (около €817 млн.)

• Обединението на европейските и американските профсъюзи EPSU, EFFAT и SEIU, представляващо 15 млн. служители в различни сектори на икономиката от почти 40 страни по света, както и британската благотворителна организация War on Want обвиниха веригата за бързо хранене McDonald's, че не е платила в Европа данъци на обща стойност €1 млрд за периода 2009-13. Според данните на тези организации McDonald's е отчитал всички приходи от европейските си подразделения чрез филиал, регистриран в Люксембург, в който работят само 13 души.

• Индексът на потребителските цени, който включва всичко плащано от американските потребители – от чорапите до прическата, падна от декември до януари с 0,7% при очакван спад с 0,6%, заяви вчера Департаментът по труда. В сравнение с ян. 2014 цените са се понижили с 0,1% и това е първото годишно понижение от окт. 2009, въпреки че се очакваше да нараснат с 0,1%.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *