Кратки финансови новини от 31.03.2015 г.

• За 2014 година САЩ са увеличили нефтодобива си с 1,2 млн. барела до 8,7 млн., показаха публикуваните вчера данни на Управлението за енергийна информация (EIA) на САЩ. Това представлява ръст около 16,2% за годината – рекорд за целия период, откакто се води такава статистика (от 1900 г.) За сравнение Русия през 2014 г. е добивала средно дневно 10,578 млн. барела, а Саудитска Арабия – лидерът на ОПЕК – 9,637 млн. барела.

• Ако Иран тази седмица успее да се договори с групата от 6 държави за снемане на санкциите, наложени заради ядрената му програма, може би цените на петрола ще паднат отново, което ще нанесе вреда на нефтодобива в Северно море, прогнозира The Sunday Times. „Иран заема 4-то място в света по запаси от петрол и на 2-ро по запаси от природен газ“, – пише изданието. Ако споразумението бъде постигнато, на пазара, където и без това предлагането превишава търсенето с 1 млн. барела, ще се излеят още 500 хил. барела ирански петрол.

• McDonald's започва експериментално обслужване със сервитьори в новоремонтираното си заведение във Франкфурт, Германия, съобщи Reuters. Ако експериментът се окаже успешен, системата ще се въведе и в други закусвални на веригата.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *