Краудфъндинг: започни от А, за да стигнеш до Я

За българските предприемачи терминът краудфъндинг вероятно означава нещо, което им е смътно познато, но все още несрещано и неразбрано. Нещо като пустинята Сахара за която знаят, че съществува, но не са я виждали. Накратко с този термин се нарича определен начин на осигуряването на необходимия финансов ресурс за дадено начинание, т.е. характерно за стартъп (новопрохождаща) индустрия. Или накратко може да се каже и така, че това е начин за групово финансиране на определен обект с финансиране отвън. И тук може да се сетим за великият комбинатор от руската класическа литература Остап Бендер. Той казваше:

„Бензинът от вас, идеите от нас“. Разбира се, това в кръга на шегата.

И сега вече сериозно. В кои случаи може да се обърнете към краудфъндинга. Единият от тях е, че имате добра бизнес идея, но нямате финансиране. Тогава просто се обръщате към хора, които искат да помогнат и вярват въввашето начинание, но не искат нищо за своето участие. Те само откликват на вашата кауза и това е една позиция на хора филантропи.

Друг вид на груповото финансиране е този, който е най-популярен в музикалния, филмовия и всеки бизнес, който е свързан с производството на изделия за масова употреба – например: лаптопи, телефони, домакински уреди, различни технически джаджи. При този метод възнаграждението за участие е с определеното материално изделие, за което са дарени средства. Третият вид краудфъндинг на практика е искане за определен заем, който след това се връща при условията на уговорена лихва. Това обикновено става между фирми, които имат нужда от свежи финансови ресурси.

При всички случаи, независимо дали сте фирма или отделна личност, е много важно, дори задължително да излезете с точен, ясен и убедителен бизнес план. Така вие от самото начало ще впечатлите евентуални инвеститори, които могат да доверят средствата си. Също не е без значение времето, през което вие ще провеждате своята кампания за набиране на средства. Не пришпорвайте вашите бъдещи партньoри, не ги притискайте със срокове, дайте им време да обмислят предложението ви. Тогава, когато имате ясен бизнес план и осигурявате необходимото време за размисъл, шансовете за набирането на необходимия начален капитал за вашия бизнес са много по-големи.

По статията работи Иван Божурин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *