Крах за фондовете за дялови инвестиции на развиващите се пазари

През тази седмица от фондовете за дялови инвестиции на развиващите се пазари са били изтеглени най-много средства за 2009 г., най-вече защото инвеститорите са теглили вложенията си от Китай заради опасенията, че банките са увеличили твърде бързо кредитната си дейност, се казва в анализ на EPFR Global, цитиран от Bloomberg.
За китайските фондове това е най-лошата седмица от първото тримесечие на 2008 г. Общо инвестициите в развиващите се страни в глобален мащаб са спаднали с 946 млн. долара, показват данните на изследователската компания. Азиатските фондове, с изключение на японските, са загубили 810 млн. долара, което е най-високо ниво от 24 седмици, докато фондовете в Латинска Америка и Европа, Близкия изток и Африка са отчели “скромен” приток на капитали.
“Устойчивият на кризата растеж на Китай беше основен двигател за притока на капитали към фондовете на развиващите се пазари през последните месеци. През третата седмица от август обаче съмненията в качеството на заемите, раздавани с главоломна скорост от китайските банки през първото полугодие на 2009 г., накара инвеститорите да приберат печалбата си“, се казва в доклада.
Основният индекс в Китай отчете най-голям ръст от тези на големите световни пазари за периода 1 януари – 4 август. Акциите поскъпнаха, след като правителството обяви пакет от стимули за икономиката на стойност 4 трлн. юана (585 млрд. долара), а отпуснатите нови заеми от банките скочиха до рекордни нива през първото полугодие.
Опасенията относно китайските банки са накарали инвеститорите да изтеглят средствата си и от Тайван, като за сметка на това са влели капитали в Индия и Индонезия.
На 19 август китайската Комисия за регулиране на банковия сектор е изпратила на банките план за затягане на капиталовите изисквания, като финансовите институции имат срок до 25 август да отговорят на регулатора.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *