Краят на европейския фракинг

Когато от Cuadrilla Resources Ltd. откриват офис в Полша през 2009 г., те имат основания да бъдат оптимисти. Бумът на добива от шисти трансформира САЩ в най-големия производител на природен газ в света. И компаниите бързат да копират формулата на този успех в Европа. Полша трябва да се превърне в следващия Тексас.

Шест години по-късно, британското дружество все още не е намерило петролни и газови залежи с търговска употреба. При това то сондира в най-приятелски настроената към фракинга страна в Европа, пише Bloomberg, цитирана от darikfinance.bg.

Междувременно големите играчи в бранша като Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. и Royal Dutch Shell Plc си опаковаха оборудването и излязоха от Полша.

Истината е, че разходите за сондиране в Европа са много, много по-високи, отколкото в САЩ, а регулациите, много, много по-строги.

Въпреки желанието на европейците да се отърват от зависимостта си от руските природни ресурси, шистовата революция просто не може да се случи тук.

Трудните геоложки условия, ожесточената съпротива на еколозите, тромавите регулации и несигурността, предизвикана от войната в Украйна, ограничават ентусиазма на инвеститорите.

Сривът на цените на петрола през миналата година беше последната капка за спиране на шистовите сондажи в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *