Краят на една тузарска банка

Сал. Опенхайм е основана преди 220 години от евреин

В бъдеще Дойче Банк ще заема лидерска роля в доходоносния бизнес с богати частни клиенти. Дойче Банк купи срещу 1,3 млрд. евро традиционната, но закъсала частна банка Сал. Опенхайм, която е с 220-годишна история.

Цената на новата придобивка на Дойче Банк – над един милиард евро. А самата придобивка е независимата частна банка Сал. Опенхайм. Име, което се свързва с парите на милионери и заможни фондации. С покупката на холдинга Опенхайм всички досегашни клиенти на банкатаотиват в Дойче Банк. За наблюдатели като шефа на Германския акционерен институт това е едно разумно решение, с оглед на настоящата ситуация:
Още през лятото Дойче Банк обяви, че вървят преговори за закупуване на Сал. Опенхайм

Опенхайм остава запазена марка
„Всяко стабилизиране на германския банков сектор ще доведе до стабилизиране и на икономиката. Дойче Банк и Опенхайм в миналото често са работили по различни проекти заедно. Те подсилват банковия сектор в Германия. А подсилване в случая означава, че институтите ще могат да продължат да раздават кредити и в бъдеще.“
Мениджмънтът на Сал. Опенхайм няма друг избор. Капиталът в размер на 300 милиона евро, който Дойче Банк вля в института с купуването му, беше изключително необходим. Опенхайм доста пострада от фалита на Аркандор, концерна-майка на Карщад. Банката до последно влагаше капитал във фалиралия концерн. Сега частните клиенти трябва да свикнат с новата ситуация. Управлението на вложенията обаче ще продължи да се извършва от Опенхайм. Една отстъпка в полза на благосъстоятелните клиенти. Ето защо в началото марката Сал. Опенхайм ще бъде запазена.
Малко история
Банката е създадена преди 220 години от евреина Саломон Опенхайм. Тъй като редовно снабдява курфюрста Клеменс Аугуст с пари в брой, той се сдобива с определени привилегии. Основава банка в Кьолн, която първоначално е била институт за валутен обмен. По-късно Опенхайм открива ниша, в която впоследствие се специализира – частни благосъстоятелни клиенти.
През 1933 година започва преследването на евреи в Третия райх. Опенхайм запазва бизнеса си за пет години – по-късно банката е преименуванана „Пфердменгес и ко“. Робърт Пфердменгес е съдружник набанката от 1929 година. След преименуването на банката Пфердменгес продължава да работи схора от семейство Опенхайм, докато и те биват арестувани. След края на Втората световна война банката си възвръща името Сал. Опенхайм. В продължение наповече от пет поколения Опенхайм играе важна рола във финансовата и банкова сфера в Германия.

М. Мюлер, DW

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *