Краят на „Южен поток“ и завоят към Азия

Тълкуването на Путин, че отказът от проекта „Южен поток“ е загуба за Европа и печалба за Турция, не отговаря на действителността. Руският президент е принуден да изостави дългогодишен проект. Това е стратегически неуспех за Русия и оправдава последователната позиция на ЕС по този въпрос.

Така „Файненшъл таймс“ коментира изявлението на Путин в Анкара, че спира „Южен поток“, цитиран от в. „24 часа“..

Според изданието на „Газпром“ щеше да му се наложи да плати голяма част от цената на проекта, а имайки предвид, че търсенето на газ в Европа не се увеличава отчасти поради възхода на възобновяемите източници, винаги е било съмнително дали бизнес проектът на стойност 50 милиарда долара е изгоден.

Вестникът посочва, че за Путин в случая с „Южен поток“ икономиката винаги е била на второ място след политиката. Голяма част от газа, който Русия продава на Европа, се транзитира през Украйна. Това дава на Киев рядка възможност да влияе на Москва и един нов газопровод паралелно със „Северен поток“ щеше да позволи на Русия да заобиколи проблемния си съсед и да намали по този начин възможностите да се съпротивлява на натиска на Москва.

Газопроводът също така би затвърдил влиянието на Русия в голяма част от Югоизточна Европа, включително в България, Унгария и Сърбия, според „Файненшъл таймс“. Според вестника схващането, че едно ново руско споразумение с Турция осигурява стратегическа алтернатива, е погрешно. Турция не е достатъчно голям клиент, за да замести европейския пазар, който „Южен поток“ щеше да обслужва. Освен това всеки план на Москва да пренася газ през Турция за ЕС ще се натъкне на същите проблеми като тези на „Южен поток“. Европа трябва да потърси нови източници за доставка на газ и затова трябва да преразгледа плана за газопровода „Набуко“, пише „Файненшъл таймс“.

Според изданието неуспехът с „Южен поток“ и лансираният от Путин „завой към Азия“ издават стратегическа уязвимост на Русия.

В друг коментар, на Сюзън Райс, съветник на президента на САЩ по национална сигурност, Русия се е отказала от „Южен поток“ заради санкциите и състоянието на икономиката си. „Руската икономика показва негативна тенденция. Курсът на рублата падна с 37%, увеличава се изтеглянето на капитал, Международният валутен фонд дава неблагоприятни прогнози“, заяви тя във Вашингтон. Според Сюзън Райс „Южен поток“ е важен проект, който най-вероятно няма да бъде реализиран.

Списание „Форин полиси“ посочва в статия, озаглавена „Мечтите на Путин за газопровод“, че „Южен поток“ е станал жертва на кризата в Украйна, че спирането му показва, че има граници на енергийния тормоз, който Москва упражнява. С отказа си от газопровода Путин, изглежда, признава, че европейските санкции почти са торпилирали финансовите перспективи пред мащабния проект, а продължителният отпор на Европейския съюз и някои държави членки като България го е обрекъл на провал, пише списанието.

Според „Форин полиси“ вероятното прекратяване на „Южен поток“ е удар по опитите на Русия да изолира още повече Украйна, като същевременно продължи да доминира на европейския енергиен пазар. Ако преговорите с Турция продължат с бързи темпове, тя може да направи още една стъпка към осъществяването на отдавнашната си мечта да стане енергиен център за Европа, дори сближаването с Москва да крие заплахата да отдалечи Анкара още повече от Брюксел.

За ЕС оттеглянето на Путин е равнозначно на победа на върховенството на закона, както и на победа в битката за влияние над държавите от бившия съветски блок в Централна и Източна Европа, отбелязва списанието и посочва, че бюрократите все още се опитват да разберат дали „Южен поток“ наистина е „мъртъв, или е на животоподдържащи системи“.

Според „Форин полиси“ съдбата на газопровода показва задълбочаващите се различия между страните от ЕС, които са на позицията на Брюксел и тези, които клонят към Москва. Изданието отбелязва, че Унгария нееднократно е противоречала на ЕС и все повече се е приближавала към Путин и Москва, като не се е подчинила на Брюксел и е одобрила строителството на „Южен поток“.

„Форин полиси“ напомня, че България от своя страна нееднократно го е блокирала и че българското правителство е приело резервите на Брюксел по въпроса за законността на тръбата, въпреки че отказът от газопровода може да струва на балканската страна 400 милиона долара на година от така нужните ѝ приходи от транзитиране на газ. Само дни преди изненадващо оповестената новина от Путин български длъжностни лица разкритикуваха опитите на Русия да затегне енергийната си примка около бившите сателитни държави, особено като пречи на търсенето на газ в Европа.

По думите на цитиран от „Форин полиси“ енергиен експерт от Центъра за наука и международни отношения „Белфър“ към Харвардския университет такова публично отдръпване е български сигнал за Брюксел и Вашингтон: „Ние не сме на страната на Русия.“

Решението за „Южен поток“ показва, че Путин е на път да направи доста значителна геостратегическа промяна. Разривът на Русия със Запада днес може да бъде сравнен с онзи, който се случи в друга посока преди 300 г. при Петър Велики. По онова време царят превърна Русия в европейска сила. Днес Путин е на път да я превърне в азиатска сила. Той се сближава с Китай, с който е на път да изгради истински военен съюз, но също така и с Турция. Това коментира в интервю за „Фигаро“ известният руски писател от украински произход Владимир Федоровски.

Този завой е голяма опасност както за Русия, така и за Европа и, в крайна сметка няма да бъде изгоден за никого. Икономическите последствия са катастрофални за Европа, смята Федоровски.

Руската преса също коментира изненадващото спиране на тръбопровода. Според „Комерсант“ реакциите в ЕС са били от прецизно демонстрирано безразличие през открито недоверие до възмущение. РБК пише, че замразяването на проекта ще причини на европейските компании щети най-малко за 2,5 милиарда долара. Оценки на загубите правят и ръководствата на балканските страни, през които трябваше да мине газовата тръба. А Европейската комисия вече заяви, че никой няма да компенсира щетите, пише и „Вести“.

Накратко Балканите реагират на съобщението с „разочарование и надежда, че проектът все пак ще бъде осъществен. В газопровода се инвестираха пари, на него се разчиташе, а ето че проектът е замразен. И виновник е самият Евросъюз“, добавя „Вести“.

Не липсват и конспиративни теории за отказа на Путин от „Южен поток“. Според „Газета“ или европейските чиновници са били изненадани, или са знаели всичко предварително и са сключили тайна сделка с Путин, защото „руският президент е майстор на тайните политически комбинации“.

Версията е, че Путин има тайна сделка със Запада, включваща закриване на „Южен поток“ и отказ от руска експанзия на европейския газов пазар в полза на втечнения природен газ от САЩ. В отговор САЩ и ЕС ще натиснат Киев, за да спре той бойните действия срещу сепаратистки Донбас, посочва „Газета“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *