Кредитирането се влошава, делът на проблемните задължения расте

Кредитирането се влошава през юли. Делът на проблемните задължения към банките расте, а обемът на заемите намалява. Спрямо предходния месец кредитите са бизнеса, като се изключи овърдрафтът са със 109.4 млн. лв по-малко, а тези за домакинствата се понижават с 12.4 млн. лв.

Запазва се и тенденцията от предходния месец за увеличаване на парите в наличност, въпреки че през юли това става с по-бавни темпове. Паричният агрегат М1 нараства с 16.8% на годишна база, след ръст с 16.4% през юни, за сравнение през май най-бързоликвидният компонент на парите в България се увеличи с 13.3%.

Делът на лошите и преструктурирани кредити за бизнеса и населението в портфейлите на банките нараства с 0.1 пр. п. до 22.2%.

По-притеснително е, че данните на БНБ показват ръст при заемите с просрочие над 90 дни през второто тримесечие на годината до 10.57%, спрямо дял от 9.94% от всички към края на март и то като от сметката се изключи портфейлът на Корпоративна търговска банка.

Като цяло депозитите на неправителствения сектор в банковата система нарастват през юли с 369 млн. лв., до 57.35 млрд. лв., но след сериозен спад през юни, когато обемът им намаля с над 1 млрд. лв. А депозитите със срок до 2 години намаляват за миналия месец с 688.4 млн. лв.

Данните показват, че събитията разтърсили банковата система през юни продължават да оказват своето отражение. В същото време възстановяването на сектора от кризата на кредитирането, в която попадна след рецесията в българската икономика през 2009 г., на практика е спряло и дори се наблюдава известно влошаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *