Кредитирането чрез банков заем не е най-подходящо по време на криза

Кредитирането чрез банков заем не е изгоден вариант за финансиране на бизнес в момента предвид високите банкови лихви. Това коментира за БТА Теодор Георгиев, мениджър за България на Investment Banking Institute /IBI/ – институт, който организира бизнес обучения в Америка и Европа, а вече и в България.

Един бизнес може да се финансира по различни начини – със собствени средства, чрез продажба на дял на финансов/стратегически инвеститор, чрез банково кредитиране и други. Най-разпространен начин за финансиране на бизнеса в България остава банковото кредитиране, към което компаниите привикнаха. Проблемите се явиха, когато банките увеличиха лихвените проценти и бизнесът трябваше да търси други начини за инансиране, коментира Георгиев.

Експертът по финансово моделиране прогнозира спад с около 1-2 процента на лихвите по депозитите през следващите няколко месеца, докато лихвите по кредитите ще останат непроменени. Банките ще променят лихвите по депозитите по-бързо, а ще задържат лихвите по кредитите поради наличие на голям бизнес риск за дейността на компаниите, смята Георгиев. В средносрочен план, мисля, че ще се получи изравняване на лихвените нива в България, с тези в другите страни от Европейския съюз, добави той.

Трудно е да се каже дали действията на българските фирми през последните 12-18 месеца са адекватни на фона на кризата – има различни начини за противодействие в зависимост от размера на компанията и сектора, в който оперира, коментира Теодор Георгиев. Според него най-правилното решение за фирмите в момент на криза е да оптимизират разходите, да ухажват клиентите и да задържат в компанията качествените служители, които носят приход.

Безспорно световната криза се отрази на българската икономика и бизнес. Според мен обаче, виждаме признаци на възстановяване на запад, което неминуемо ще се усети и при нас, сподели пред БТА Георгиев. Друг позитивен сигнал са резултатите от парламентарните избори, както и действията на новите министри. Мисля, че вече се усещат позитивни нотки в някои сектори на българската икономика, добави той.

За пръв път от тази година в България се провежда обучение по финансовото моделиране и оценката на компании, организирано от американския институт Investment Banking Institute. Програмата на обучение стартира с по-основни теми, като основи на инвестиционното банкиране и анализ на финансови отчети, обясни мениджърът на IBI за България. Курсът представя моделиране на интегрирани парични потоци, модели при сливания и придобивания на компании, и при използването на заемен капитал за финансиране покупката на бизнес. Обучението, което предлагаме в София, е идентично на това, което се прави в Ню Йорк, Бостън, Лондон и другите наши локации по света и интересът към курса е доста голям от страна на български специалисти, които искат да придобият know-how директно от източника, разказа Георгиев.

Сега е много подходящо време да навлезете във финансовата индустрия, каза за БТА Закари Коен, директор за Европа на IBI. В щатите от няколко месеца изживяват етап на растеж, а в Европа това се очаква да започне скоро, коментира той. Сега е времето да придобиете уменията, необходими, за да бъдете конкурентноспособни във финансовия бранш, посочи специалистът.

Курсът на IBI е приложим не само при работа за лидерите в инвестиционното банкиране, но също и за позиции в частен и рисков капитал, хедж фондове, анализ на компании, управление на активи, корпоративни финанси, търговски банки, частни банкери и други, посочи Коен. Когато компаниите отново започнат да наемат служители активно в началото на 2010 година, те ще търсят кандидати, които вече са подготвени и притежават необходимите умения и знания за предлаганата позиция, уверен е той.

На всички, които искат да започнат бизнес или си търсят нова работа експертите от IBI препоръчват да инвестират в обучение и да бъдат подготвени за процеса на интервюиране. Процесът може да отнеме много време, да бъде изтощителен и на моменти резултатите могат да бъдат обезсърчаващи. Няма обаче по-добър начин за подготовка за кариерно развитие от инвестицията в допълнително образование, заяви за БТА Закари Коен.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *