Кредитите „познавам човека

Въпреки кризата един сектор все пак бележи бум – секторът на малките кредити за основатели на еднолични фирми. Нищо чудно, тъй като при отпускането на тези кредити единственият поръчител е принципът „познавам човека”.
Едните се намират в берлинския квартал Кройцберг и искат да продават пъстри възглавници. Другата е фризьорка в Дортмунд и мечтае за собствен фризьорски салон. Двама специалисти по рекламата в Мюнхен искат да открият собствена агенция. Всичките имат едно общо – липсва им капитал, тъй като банките им се съмняват в тяхната кредитоспособност. Берлинчанките, фризьорката от Дортмунд и двамата мъже от Мюнхен обаче все пак успяха.

Успех благодарение на микрокредити

Идеята за предоставянето на такива заеми става все по-популярна в Германия. ”Чрез микрокредити хората имат достъп до пари, които в никакъв случай не биха получили от банките”, посочва експертът по микрофинансиране към бохумската GLS-Bank Фалк Цинц. Тази банка е първият финансов институт, който се е специализирал в отпускането на малки кредити на потенциални еднолични предприемачи в цяла Германия. Тези кредити от максимално 20 000 евро биват отпускани сравнително лесно и то, по думите на Франк Цинц, на принципа „познавам човека.“ Парите идват от тримилионен фонд за микрофинансиране към GLS-Bank. Този фонд бива попълван от Кредитния институт за насърчаване на стопанското развитие, от федералните министерства на труда и икономиката, както и от частни лица.

100 млн евро за микрофинансиране

Кредитите биват отпускани от 11 регионални банкови филиали за микрофинансиране, чиито сътрудници, както подчертава експертът Франк Цинц, са в непосредствена близост с клиентите. Федералното министерство на труда проектира сега реорганизация, така че фондът за микрофинансиране да разполага с актив от 100 млн евро. Поради финансовата криза министерството вижда значителни празнини в мрежата за предоставяне на микрокредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *