Кредитните посредници у нас са само 25

25 български компании и 9 дружества с чуждестранно седалище са записани към втората половина на януари в регистъра на кредитните посредници на Българската народна банка. Списъкът беше създаден в началото на миналата година, като по закон всяко дружество, което предоставя консултиране за кредитиране, трябва да е вписано в него и също така да спазва определени изисквания за образование и трудов опит на служителите.

 

Те също така трябва да имат сключена професионална застраховка, която да покрие евентуалните загуби, които техен клиент може да има в резултат на грешен техен съвет.

Причините

Към момента в регистъра при българските компании има 19 дружества от София, 3 от Варна и по едно от Пловдив, Сандански и Ветрен, като в това число влизат по-големите дружества от бранша. Около 1/3 от пазара на консултантска дейност при избор на кредитиране обаче не изпълняват изискванията на БНБ.

Причините за това са няколко – на първо място, това са разходите: таксата за вписване в регистъра е 3000 лв., а годишната професионална застраховка за дейността е 1000 лв. Освен това много от нерегистрираните компании в по-малките населени места обикновено съвместяват няколко дейности, като брокерство на недвижими имоти с посредничеството по кредитиране например. За да не ги изгубят като партньори обаче, банките в България прилагат практика с тях да се подписват договори за реклама, а не за посредничество, каквито се сключват с регистрираните в БНБ дружества.

Каква е разликата

„Обикновено тези дружества съвместяват няколко задължения, например брокерство на имущество, затова те не могат да предложат задълбочено консултиране в сферата на кредитирането и широк избор на клиентите си. Много често те ги насочват само към една банка. За разлика специализираните посредници можем да осигурим кредит с 0.5 процентни пункта по-ниска лихва, което при заем от 100 000 лв., изплащан 20 години, означава около 10 000 лв. по-малко разходи. Също така знаем кои са по-гъвкавите банки, които имат компромисни варианти за хора с лоши записи в Централния кредитен регистър или такива, които искат по-малък дял самоучастие при сделката“, коментира за „Капитал“ Деян Василев, изпълнителен директор на един от водещите посредници „Кредитланд“.

Ключово за пазара на посредничество у нас също така е, че комисионната за осъществената консултация се плаща от банката при сключен договор, а не от клиента.

Ръст на пазара

През миналата година кредитирането беше особено активно и бяха постигнати 20% ръст на новоотпуснатите ипотечни кредити. По оценки на Василев регистрираните в БНБ компании са осигурили посредничество за 15-20% за всички нови договори, докато консултантите, които са извън регистъра – за около 10% от тях, информира в.Капитал.

„За сравнение, в Чехия и Словакия, които са с няколко години напред в този бизнес, делът на посредничество е 50% – 60%, така че можем да очакваме да постигнем това в следващите няколко години“, добави Василев. Той добави, че вече има фирми от чужбина – като „Уелт ефект мениджмънт“, които проявяват интерес към българския пазар на кредитно посредничество, което означава, че в бъдеще може да има и консолидация на сектора.

Подновяване на асоциацията

С разширяването на прозрачността в дейността на посредниците водещите фирми искат да възобновят и Асоциацията на кредитните консултанти, в която към момента членуват едва три компании. Планира се до края на февруари поне 10 консултантски дружества да гласуват нов устав и управителен съвет на организацията, като целта занапред ще е тя да бъде отворена за разширяване и в нея да се обединят усилията на максимален брой от регистрираните в БНБ фирми.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *