Кредитори са поискали несъстоятелност на „Енемона“

Няколко кредитора на строително-инженеринговата компания „Енемона“ са поискали да бъде обявена в несъстоятелност, показват данни в Софийския градски съд. Искове са подали Сосиете женерал Експресбанк, ИНГ банк, дружествата „Киди и Ко“ и „Кабита“. От ИНГ банк са поискали несъстоятелността и на дъщерната компания „Енемона ютилитис“. Първият иск е подаден от „Кабита“ на 28 август, а три дни по-късно е образувано дело. От дружеството обясниха пред „Капитал Daily“, че са оттеглили иска си скоро след това, тъй като от „Енемона“ са се издължили. От компанията, която се търгува на борсата, уверяват, че ще си платят, макар и с разсрочване, и посочват като причина за проблемите забавени плащания от клиенти. За финансовите трудности на дружеството има сигнали от няколко години в отчетите, които често излизат със закъснение, както и от докладите на одитора. КФН пък забраняваше да се разпределя дивидент заради проблем в отчетите.

Стресът на исковете

„Кабита“ подобно на „Киди и Ко“ са били подизпълнители на „Енемона“ по проекти за строителство. Двете компании се занимават с изграждане на инфраструктура към сградите – „Кабита“ с електрически, кабелни инсталации и системи за сигурност, а „Киди и Ко“ – с ВиК и отоплителни. Собственикът на „Кабита“ Мирослав Цеков коментира, че и преди са работили с „Енемона“, но тогава строителството е било организирано с помощта на банка и тя се е погрижила да няма проблеми при плащането. Цеков обясни, че дългът, заради който са поискали несъстоятелност, е около 20 хил. лв., забавени над една година. По думите му най-вероятно „Енемона“ е платила заради заплахата от иска, като е останало да се погасява малко от общата сума – съдебни разноски и адвокатски хонорар.

„Киди и Ко“ също са били подизпълнител и тяхното плащане е забавено от 12 месеца насам. От дружеството обясниха, че преди време са работили по проекти на „Енемона“ и са сметнали, че след като тогава са били коректни, отново могат да се доверят. Точната сума не пожелаха да съобщят, като казаха, че за фирма от техния калибър стойността е голяма. Молбата на „Киди и Ко“ е от 29 септември, ден по-късно е образувано делото. Досега никой не се е свързал с дружеството с желание да плати дълга, обясниха от кредитора.

Планове за погасяване

Засега няма коментар от двете банки, които са подали исковете също в последните дни на септември. От „Енемона“ коментираха пред „Капитал Daily“, че дълговете на фирмите са под 100 хил. лв. и няма подадени други искове за несъстоятелност. От компанията уверяват, че „макар и със забава, обслужва и ще обслужи всички задължения“ и са пред приключване на сделка с инвеститор, който да изкупи дълговете им. Като причина за затрудненията се посочват забавени плащания от клиенти в България и зад граница. Прокопи Прокопиев, мениджър „Корпоративни комуникации“ в компанията, обясни, че повечето им кредити са предоговорени според възможността да се погасяват.

Макар че като публична компания „Енемона“ би трябвало да съобщи за подадените искове, подобна информация досега няма публикувана. По този повод Прокопиев коментира, че имат „реалистични планове за плащане“ и водят диалог с кредиторите, но те самите не са били уведомени за исковете.

Големите кредитори

По последния отчет към края на юни тази година общо заемите само от финансови институции са 83.8 млн. лв. От тях 17.45 млн. лв. са кредитна линия от Сосиете женерал, но най-много са заемите от Уникредит Булбанк – общо 22.47 лв. по различни линии. Към ИНГ банк те са само 5.7 млн. лв. (виж таблицата).

„Хаосът там е пълен. Мисля, че списъкът с кредитори е доста голям“, коментира източник, близък до компанията, който помоли името му да не се цитира. Според него отдавна има индикации, че „Енемона“ има проблеми. А те идват, защото компанията не може да си събере милиони по договори, които изпълнява, защото има проблем с персонала, заради което страда и качеството на изпълнение, добави източникът. От „Енемона“ отрекоха проблеми с инженерния персонал да им създават затруднения – по думите на Прокопиев всеки от проектите им е осигурен с необходимите служители и няма забавяне заради това, а заради липсата на готовност на клиентите да плащат и забавени доставки от подизпълнители и доставчици.

На консолидирана база „Енемона“ е на печалба, но приходите падат (виж таблицата). Дружеството реално има сключени договори и посочва, че работи по нови такива в последния си отчет. Сред тях са ремонти в АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, „КонтурГлобал Марица-изток 3“, поръчка на ABB за монтажни работи в ТЕЦ „Лихтерфелде“ в Берлин, подобряване на градската среда в община Ябланица, болницата в Лом, договори по националната програма за енергийна ефективност. „Енемона“ е подписала договор и за изграждане на байпасен газоход и димоохладител с Alstom Danmark. Стойностите на договорите не се посочват.

Според последния отчет най-големият акционер в „Енемона“ е Дичко Прокопиев с 49.58%, „Глобал кепитъл“ държи 24.15%, останалите са собственост на различни физически и юридически лица и формално свободно търгувани са около 25% от книжата, което е доста висок дял за българския капиталов пазар. Прякото участие на Прокопиев е 67.48%, тъй като той контролира и част от „Глобал кепитъл“ според доклада за дейността. „Енемона“ е свалена на алтернативния пазар на Българската фондова борса заради нередовното разкриване на информация. Последните сделки с акции са сключени при единична цена 0.23 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *