Кредит от мафията вместо от банката

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Изпраните пари в Италия съставляват до 11 % от БВП

Ограниченията при отпускането на кредити спомогнаха за нови гешефти на организираната престъпност. Парите от проституция и търговия с наркотици все по-често се инвестират във фирми, които не получават кредит от банките.

 Италианската мафия безспорно печели от финансовата криза. В четвъртата по значимост икономика в Европа драстичните ограничения за банкови кредити откриха за организираната престъпност съвсем нови възможности за пране на пари. Докато банките затягаха все по-силно крана за заеми, мафията излезе на кредитната сцена с криминални пари. Оттогава процъфтява тази разновидност на „гешефта“. Най-новите разследвания показват колко силно е нараснало междувременно влиянието на „мъжете на честта“ в италианската икономика.

Легалният бизнес на мафията
Който разполага с големи суми пари в брой, като престъпните организации, може да прави инвестиции, които за други не са възможни. „Сега те могат да инвестират в напълно легален бизнес“, казва Ана Мария Тарантола, заместник-генерален директор на Банка д’Италия в Рим.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Мафията – на кредитната сцена с нелегални пари
Тарантола, която отговаря за надзора върху банките в Италия, съобщава, че през първото полугодие на 2010 са били наблюдавани 15 хиляди подозрителни  транзакции, което е с 52 процента повече отколкото миналата година и което надхвърля броя на съмнителните транзакции за цялата 2008.
В момента италианската Централна банка регистрира отново растящо търсене на кредити. Според управителя на Банка д’Италия Марио Драгжи явно много фирми не биват обслужвани с банкови кредити. В тази празнина се намесва мафията със своите различни организации. Това й носи както възможността да инвестира в легални сделки и оттам легални печалби, така и възможността за пране на пари от търговия с наркотици, проституция, контрабанда на оръжие или рекет.
Престъпният свят – все по-големи печалби
Според информации на римската агенция за борба срещу измамите SOS IMPRESA през 2009 приходите на мафията са се увеличили на 135 милиарда евро.
По данни на Международния валутен фонд размерът на изпраните пари възлиза годишно на два до пет процента от брутния вътрешен продукт в световен план. Според преценките  в Италия размерът на изпраните пари е до 11 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Никой обаче не знае точната цифра.
 
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *