Креймър: Dow скача с 1000 пункта, щом падне Кадафи

Докато безредиците в Либия не престанат, Креймър прогнозира, че цената не петрола ще продължи да се покачва. Според него има голяма вероятност петролът скоро да поскъпне до 147 долара за барел, или пиковото ниво от 2008 г.
Ако това се случи, компаниите вероятно ще намалят прогнозите за резултатите си, което ще доведе до поевтиняване на акциите. Изглежда пазарите са заложник на Кадафи и случващото се в Близкия изток, казва Креймър, но според него това се е случвало и преди.
През есента на 1990 г. Ирак нахлува в Кувейт. Акциите скачат при всеки слух, че иракският лидер Садам Хюсеин ще напусне страната или пък че има бунтове в страната. Когато тези слухове се оказаха неверни, акциите поевтиняха. Вчера щатските индекси скочиха на фона на новините, че Кадафи планира да напусне Либия. Пазарът падна, когато стана ясно, че новината е невярна.
Как може да се наруши този модел? Както и Садам, Кадафи е малко вероятно да иска да сдаде сам властта. Креймър се надява, че НАТО, или друга военна сила ще се изправи срещу него. Освен това Креймър иска правителството на САЩ да продава петролни фючърси, за предпочитан юлски контракти. След това щатското правителство трябва да се съюзи с кралете на Бахрейн и Саудитска Арабия. Според Креймър тези неща са постижими, но ще са необходими действия от страна на президента Барак Обама.
През 1990 г. Креймър казва, че е било глупаво да се гонят скоковете на пазара, но, още по-глупаво е било да излезеш от него. В крайна сметка когато САЩ се притича на помощ на Кувейт пазарите скачат рязко. При всичката тази несигурност в момента Креймър препоръчва на инвеститорите да бъдат внимателни, но не прекалено негативно настроени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *