КРИБ се оплака на КЗК от Била, Кауфланд, Хит, Метро

Членове на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) споделиха трудностите, които срещат в работата си с големи търговски обекти, като Била, Кауфланд, Хит, Метро и др. Това е станало по време на работна среща с представители на Комисията за защита на конкуренцията.
Посочени са редица антиконкурентни практики, прилагани от големите търговци като: поставяне на ултимативни условия за увеличаване на размера на отстъпките, налагане на високи входни такси, изискване за финансово участие в издаването на рекламни брошури, за организиране на рекламни мероприятия, логистика и др.
От КРИБ информираха и за редица други неравноправни условия по сключените с търговците договори.
В хода на работната среща от КЗК информираха за последните развития в политиката на ЕС за защита срещу злоупотребата с власт от страна на големите супермаркети и за правомощията на КЗК по новия Закон за защита на конкуренцията.
Аргументите на българските индустриалци, са че веригите извиват ръцете на българските производители, защото са малки и уязвими, нещо, което не могат да си позволяват спрямо мултинационалните компании, и по този начин българският бизнес става още по-неконкурентоспособен.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *