Кризата в еврозоната все още разтърсва банките

Крехките пазари и нестабилността в страни като Испания, освен традиционно кризисната Гърция, оставят тежък отпечатък върху банковата дейност за цялата година.
Така от испанската банка Santander посочват, че нетната им печалба за първото тримесечие се свила с цели 24%. Това е пряк резултат от отпуснатите общо 3,1 милиарда евро (4,1 милиарда долара), за да се покрият увеличаващите се дългови дефолти. Испанският пазар бе ударен изключително силно от икономическата рецесия в страната, както и от огромната безработица, която остави всеки един от четирима испанци без работа.
Дори и играчи като Barclays и Deutsche Bank, които показват повишение на приходите спрямо края на миналата година, също са белязани от сянката на икономическите неволи в еврозоната, отбелязва агенция „Ройтерс“.
Barclays изненада прогнозите на анализаторите и увеличи приходите си за първото тримесечие с 22% до 2,45 милиарда паунда. Приходите на Barclays Capital, инвестиционната банка, която е централна за системата, се увеличиха до 3,5 милиарда паунда, което е с цели 91% по-високо от изключително слабото последно тримесечие на 2011 година, и с 3% по-високо от първото тримесечие на 2011 година.
Загубите, свързани с влошени дългове, са се намалили с 16% в сравнение с миналата година, но от банката предупреждават, че ситуацията остава утежнена.
„Обстановката все още е трудно контролируема и предизвикателна“, посочва управителят на Barclays Боб Даймънд. „Икономическия растеж продължава да е забавен в глобален мащаб.“
Даймънд повтаря мнението на други свои колеги, че пазарната активност се е забавила през месец април, в сравнение с предишните три по-активни месеца.
Индексът, отразяващ представянето на европейските банки, падна с 0,6% рано сутринта, акциите на Santander се понижиха с 3,4%, а тези на Deutsche Bank – с 3,3%. Единствено акциите на Barclays претърпяха повишение с 0,9%.
Deutsche Bank също е от временно губещите играчи на пазара. Нетната й печалба за първите три месеца на 2012 година възлиза на 1,4 милиарда евро (1,9 милиарда долара). Това е свиване с 35% на годишна база, имайки предвид печалбата от 2,1 милиарда евро, които банката реализира миналата година по същото време. Приходите пък са намалели с 12% до равнището на 9,2 милиарда евро, информира „Би Би Си“.
От банката отбелязват, че макар бизнес средата да е „по-стабилна“ в сравнение с края на 2011 година, то тя овсе още си остава „по-неблагоприятна“, отколкото преди година.
Deutsche Bank претърпя и загуба от общо 257 милиона евро поради отписване на вложенията си във фармацевтичната компания Actavis.
Същевременно от банката отбелязват, че в сферата на инвестиционното банкиране, приходите са се намалили с 8% до 6,2 милиарда евро. Управлението на активи също отбелязва спад в приходите – със 17% до 2,57 милиарда евро.
Подразделението на Deutsche Bank – PostBank, също обяви по-ниски приходи. Причината се корени в по-ниските лихвени проценти и действията на банката за ограничаване на риска в дейността си.
Въпреки оптимистичните възгледи на Deutsche Bank, че това са „силни резултати“ предвид ситуацията, инвеститорите явно не мислят така. Акциите на компанията паднаха с над 5% от вчера следобед досега.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *