Кризата в инвестиционния пазар се задълбочава

Инвестиционния пазар в България и в частност във Варна е в сериозна криза, заяви в интервю за Дарик Нели Георгиева, собственик на агенция за недвижими имоти „Ромел консулт”. Според нея спадът на инвестициите в недвижими имоти през тази година е около 30%, като това се отнася както за чуждестранните, така и за родните инвестиции. Така Нели Георгиева коментира изказването на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който в събота във Варна каза, че се отчита 10% спад на чуждестранните инвестиции в имоти.

Според Нели Георгиева причините за кризата са няколко. На първо място – липсата на добре уредена инфраструктура, което отблъсква инвеститорите. Те отказват да строят заради лошите пътища, недостатъчно добрата канализация и други инфраструктурни проблеми. Пречка за инвеститорите се оказва и затягането на режима по отношение на кредитите, както и високите лихви. Още една от причините за кризата на пазара на инвестициите е качеството на самото строителство. Много от сградите се строят с цел 200% печалба, без да се влага мисъл в инвестицията, смята Нели Георгиева. Проблем е и липсата на подробни устройствени планове (ПУП), които трябва да се изготвят от общинската управа.

Всичко това неизбежно ще доведе и до спад в цените на имотите. Нели Георгиева не се нае да прогнозира кога и с колко процента ще се случи това, но процесът вече е започнал, макар и съвсем слабо. В момента във Варна например са изравнени цените на жилищата в крайните квартали и в широкия център. Висока стойност ще запазят сградите ново строителство, които са изпълнени качествено и района около тях е добре уреден.

Българинът трябва да се научи да избира, категорична е Нели Георгиева, собственик на „Ромел Консулт”.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *