Кризата в производствения сектор на Швейцария намалява

Кризата в производствения сектор на Швейцария продължава да губи своята сила през юни, за което говори повишаването на индекса на бизнес активността в сектора до 41,8 пункта спрямо 39,8 пункта за май.
Повишението се оказа малко по-голямо от средната прогноза на анализаторите за ръст до 41,1 пункта. Стойността на индекса остава в зоната под 50 пункта, което е знак за спад на производствената активност.
Според икономистите на швейцарската банка Credit Suisse дългосрочната тенденция показва ясно, че спадът в сектора губи инерция.
Най-силно се увеличава стойността на индекса, който следи новите производствени поръчки. В същото време индексът на заетостта в сектора намалява.
Швейцарската централна банка очаква, че икономиката на страната ще се свие с 3% до края на тази година. За да намали последиците от кризата, централната банка предприе сериозни мерки за увеличаване на паричното предлагане и разхлабване на паричната политика.
По-рано днес стана ясно, че индексите на бизнес активността в производствения сектор наеврозоната и Великобритания се повишават за четвърти пореден месец през юни, но остават в зоната под 50 пункта.
Към 15:10 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0822 швейцарски франка. По този начин доларът поевтинява с близо половин процент спрямо швейцарската валута от началото на днешната валутна сесия.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *