Кризата в САЩ: 42 млн. безработни и огромни загуби

Безработните в САЩ не спират да се увеличават и вече надхвърлиха 42 млн. души. Голяма част от тях са следствие на ограничителните мерки и практическото блокиране на икономиката по време на пандемията от коронавирус.

Кога икономиката на САЩ ще достигне дъното? - Money.bg

През миналата седмица (от 24 до 30 май) 1,87 милиона американци са кандидатствали за обезщетения за безработица, надхвърляйки леко очакванията на експертите. От 17 до 23 май 2,1 милиона души са кандидатствали за такива компенсации, показват данни на американското министерството на труда.

Ще удържи ли прегрялата икономика на САЩ до изборите?:: Investor.bg

Търговският дефицит пак набъбна

Блокираната икономика се отрази и на търговския дефицит на САЩ, който се увеличи през април с над 7 млрд. долара и вече е близо 50 млрд. долара от началото на годината.

Износът на стоки и услуги в САЩ е спаднал с над 20% в сравнение с март, докато вносът е спаднал с по-скромните 13,7%, съобщиха от Министерството на търговията, цитирани от Associated Press. Износът през април е на най-ниското ниво от 10 години, а общият обем на търговията е спаднал с почти 25% на годишна база, информира expert.bg.

Инжекция от $1 трл. долара за икономиката на САЩ - News.bg

Oбщият дефицит на САЩ в търговията със стоки и услуги тази година е 168,5 млрд. долара, което е с 13,4% спрямо повече периода януари-април 2019 г. Износът е намален с 9,5% досега, а вносът е спаднал с 10,2%.

САЩ срещу България Статии,Новини,Коментари,Национализъм,Варна ...

8 трилиона загуби

Американската икономика ще изгуби близо 8 трлн. долара икономически растеж, а последиците от пандемията ще траят десетилетие, предвиждат от Конгресната бюджетната служба на американския Конгрес.

Затварянето на бизнеси и мерките за социална дистанция се очаква да свият потребителските разходи, докато спадът на енергийните цени сериозно ще намали американските инвестиции в енергийния сектор, прогознира шефът на службата Филип Суогъл.

От началото на здравната криза САЩ наляха трилиони долари в икономиката чрез правителствени програми и действия на Федералния резерв. Но тези мерки не спряха покачването на безработицата до нива, невиждани от Голямата депресия (1929-1933).

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *