Кризата гътна поредното правителство

И латвийският премиер Иварс Годманис подаде оставка вчера заради нарастващото политическо и икономическо напрежение в страната, пише EUobserver.Преди товадвете най-големи партии в управляващата дясноцентристка коалиция на страната същонастояха за оставката на Годманис.
Президентът на прибалтийската република Валдис Затлерс веднага заяви, че ще инициира преговори с водещите партии за сформиране на нов кабинет, крайно наложителен в условията на кризата.
Опозиционната латвийска партия „Ново време“ веднага предложи за премиерския пост кандидатурата на ръководителя на Службата за държавен контрол Ингуна Судраба. Малко по-късно тя съобщи, че не е готова да оглави правителството, тъй като не членува в никакви политически партии и не очаква да получи подкрепа.
Само преди две седмици Годманис „оцеля“ след вота на недоверие, който латвийският парламент гласува на 3 февруари.
Напрежението в Латвия се засили, след като световната финансова и икономическа криза тежко засегна страната. Вече бившето правителство беше принудено да се обърне за помощ към Международния валутен фонд (МВФ), от който получи 7,5 милиарда евро спасителна финансова помощ. През последното тримесечие на 2008 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на републиката се срина с 10,5 на сто спрямо същия период на 2007 г. Очаква се икономиката на Латвия да се свие с 12 процента през тази година.
Икономическият колапс отприщи социалното недоволство и стотици хиляди хора излязоха на улицата да протестират. Особено ожесточени бяха сблъсъците в столицата Ригав средата на януари.
Източник: Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *