Кризата зависи от апетита на американците

Доскоро икономистите бяха убедени, че икономиката на САЩ ще излезе първа от кризата, тъй като възстановяването върви по-бързо, отколкото в Европа. Но резултатите от второто тримесечие на 2009 г. демонстрират по-скоро отслабване на рецесията в Германия и Франция, както и положителни тенденции в Азия. Тези признаци за възстановяване в световен мащаб бяха посрещнати с облекчение, но главният икономист на МВФ Оливие Бланшар предупреждава, че в крайна сметка всичко зависи от развитието в САЩ.

Сушата в потреблението засилва икономическия стрес. Всичко опира до апетита на американците. Потреблението представлява 70% от цялото търсене в САЩ. Неговото намаляване беше главна причина за намаляване на производството в тази криза. Подобно на Бланшар, повечето водещи икономисти смятат, че потребителският стрес след кризата ще е толкова голям, че не само в САЩ, но и в Европа потребителите едва ли ще се върнат към предкризисните нива на консумация. Повод за скептицизъм е и слабостта на финансовата система, която остава раздробена от кризата.

Майкъл Муса, бивш главен икономист на МВФ и сътрудник в един от най-престижните световни икономически институти Петерсън във Вашингтон – също подчертава, че възстановяването ще зависи до голяма степен от износа, а той пък ще се определя от апетита на американския пазар за чужди стоки. Но зависимостта от американския пазар не е еднаква за всички държави-износителки, подчертава икономистът ръстът на американския внос започна да се забавя забележимо още през 2006 година. В края на миналата година той съвсем намаля и отчетливо повлия на ред държави. Германия, например, е особено зависима от износа. До голяма степен рецесията в Германия се дължи тъкмо на намалелия износ. Така че нейното възстановяване ще е особено зависимо от търсенето навън и от възможностите за износ.

Съвземането в България зависи от развитието навън

Икономистите подчертават, че Източна Европа също е изключително зависима от износа. Държави като България, според редица прогнози, ще имат забавено възстановяване, което ще върви ръка за ръка с възстановяването на потребителското търсене на външните пазари.

Зависимостите проличават най-силно по време на криза

Анализаторите остават изключително предпазливи в прогнозите си за близкото икономическо бъдеще. Майкъл Муса казва,че трябва да сме предпазливи. В Европа и САЩ сигурно ще видим как цифрите ще стават по-положителни през третото и четвъртото тримесечие на тази година и през следващата година. Но колкото и големи да са надеждите на икономистите, че големият срив ще бъде последван от голям икономически взрив, никой не се наема да предвиди колко бързо ще е възстановяването. Майкъл Муса, казва че той лично остава убеден, че ще имаме възстановяване, което ще е значително по-силно от това, което очакват повечето икономически анализатори.

Но данните дотук нито подкрепят, нито отхвърлят тази теза.

Дойче веле
/Заглавието е променено/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *