Кризата за застрахователите едва сега започва

Застрахователите ще почувстват хватката на кризата през тази есен, тъй като това ще бъде времето, в което повечето от полиците, сключени миналата година, изтичат. В резултат на спада на покупателната способност обаче част от тях няма да бъдат подновени, като най-голям срив се очаква при Каско-застраховките. „Едва сега започваме да усещаме кризата по отношение на намаляването на броя на новите клиенти, тъй като много полици изтичат. Доскоро имахме спад само по отношение на лизинга, но сега започваме да го усещаме и в корпоративния сегмент и бизнеса на дребно“, твърди Илеана Хорват, президент на румънската застрахователна компания Uniqa Asigurari (бившата Unita), цитирана от в. „Зиарул финанчиар“. Дружеството се нарежда на 6-то място на пазара с близо 140 млн. евро оборот за миналата година.
Докато за първата половина на годината компанията отчита 1% спад на брутните премии по „Каско“ в сравнение със същия период на 2008 г., сега понижението се задълбочава до 3%. Същевременно за предишнинте години застрахователите отчитаха най-големи ръстове именно в този сегмент.
Спадът на премиите е придружен и от бързо нарастване на щетите, което общо взето остави застрахователите без налични пари кеш. При Uniqa средната щета по „Каско“ е нараснала от 4100 леи през миналата година до 5200 леи сега (над 1200 евро), докато за „Гражданска отговорност“ се е увеличила от 4800 леи до 5500 леи (1300 евро).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *