Кризата – златно време за зли лихвари!

“Пребиха ме като куче и след това ме захвърлиха на снега да умра. Дължах пари на един лихвар, той и хората му ме смляха. И двата ми крака са счупени, имам пукнати ребра…” Това разказа пред “Труд” Спас Спасов (21 г.) от столичния квартал “Орландовци”. Той е един от малцината, дръзнали да се оплачат от мафията на лихварите. Извадил си е медицинско, подал е жалба в полицията. Вече седмица се лекува вкъщи, краката му са в гипс, едва става от леглото.
“Саморазправите на кредитори с длъжници като тази се множат. Те са най-характерното от престъпленията, провокирани от кризата”, каза криминалист. И добави:Златно време е сега за безскрупулните лихвари!”
Преди няколко месеца Спас взел назаем 2000 лв. от местния лихвар Андрей Д. Разбрали се, че ще му ги връща по малко, без уговорка за точна сума и дата.
“Преди 2 седмици Андрей ми се обади да му дам част от парите. Бях събрал 1000 лв. и му ги занесох. Разбрахме се, че след месец-два ще дам и останалите. На 4 март пак ми позвъни и ме покани да ида у тях да си поговорим”, разказва Спас. В къщата на лихваря имало тържество и младият мъж бил поканен на масата. Когато всички си тръгнали, останали само Спас, Андрей и жена му. “Тогава усетих, че нещо не е наред. Андрей ми каза, че с лихвите вече му дължа 15 000 лв. Щом съм му дал 1000, значи ми остават още 14 000. В този момент на вратата се позвъни и дойдоха трима непознати. Започнаха да ме удрят и ритат. Жената на Андрей стоеше отстрани и викаше да ме убият, че никога няма да им върна парите”, обяснява Спас. После вързали ръцете и краката му със сезал, залепили му устата с тиксо и го качили в кола. “Бяха тримата и Андрей. Свалиха ме насред поле. Там ме биха с железа”, казва Спас. Той припаднал и се свестил полузамръзнал в снега – до жп прелеза в кв. “Бенковски”.
Майката на Спас – Василка Димитрова, добавя, че и сестра му си изпатила от същия лихвар. Тя взела от Андрей 400 лв., за да си купи лекарства, после оня й поискал 7000 лв. Изгонил я от къщата й. “Сега сме я прибрали при нас, тя е с малко бебе”, обяснява Василка.
“Имам три деца, трябва да изкарвам пари да ги храня. Работя на гробищата, не взимам много, но се трудя честно, не крада, казва Спас. – Поне 2 месеца сега няма да мога да ида на работа. Лихварите това не ги интересува”, жалва се битият.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *