Кризата и дълговете настройват релсовия оператор срещу БДЖ

Движението с влакове в цялата страна може да бъде спряно, ако БДЖ не плати в 14-дневен срок дълговете си към собственика на релсите – Национална компания „Железопътна инфраструктура”, предупредиха от релсовото дружество. От ръководството на железопътната инфраструктура съобщиха за Дарик, че са поканили националния превозвач да плати поне част от текущите си задължения, за да може от своя страна „Железопътна инфраструктура” да се издължи на протестиращите си работници, които не са получавали заплати от месеци.

И двете държавни фирми са в изключително тежко финансово състояние, а работата им е съпътствана от ежедневни протести на служители, които чакат заплатите си за месеци назад. Към момента железниците са натрупали задължения от неплатени такси за ползване на релсовия път за повече от 70,6 милиона лева, обясни за Дарик заместник генералният директор на железопътната инфраструктура Веселин Кожухаров. Очакваме от тях поне да си заплащат текущите инфраструктурни такси. Те са около 8 млн. лв. за 1 месец, от които те плащат максимално около 4 млн. лв. или по около 200000 лв. във всеки работен ден. Ние в момента сме в криза, днес във Варненския регион в няколко гари служителите отказаха да работят, каза Кожухаров.

Кожухаров обясни, че е много малка вероятността влаковото движение да бъде спряно и че разчита БДЖ да погаси част от дълговете си.

Запитан дали заплахата не е безсмислена, тъй като превозвачът е подписал договор с държавата за изпълнение на тази услуга към обществото, Кожухаров обясни, че отстрани изглежда така и НКЖИ няма да допусне държавата да осъмне без движение, но те трябва да знаят, че въпросът е много сериозен.

Кожухаров подчерта, че преговорите с превозвача са изключително трудни. От БДЖ отказаха коментар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *