Кризата като резултат от еманципацията

Кейнсианството не може да служи като механизъм в глобалните модели, то работи само в интегрирани модели, заключи доц. Огнян Минчев на публична лекция на тема „Политически рефлексии върху глобалната икономическа криза”. Докторът на социологическите науки видя генезисът на настоящата икономическа криза в еманципацията на капитализма от националните си рамки през 70-те години. В тезите си той се противопостави на учените, които преписват вината за кризата на кейнисианския модел. „Глобализацията „издъни” кейнисианския модел”, констатира Минчев.
Огнян Минчев изрази силно съмнение, че кейнисианските мерки, които се предприемат сега за преодоляване на кризата, ще донесат очаквания резултат. Тъй като те по своята същност са национални и защитават икономиката на дадена страна в нейната национална рамка. Докато светът, в който живеем днес, е глобален по силата на икономическите взаимоотношения. Този факт налага търсенето на глобален регулатор, защото дори в най-либералните икономически теории съществува фактора „нощен страж”.
Минчев иронично твърди, че „най-високото” интелектуално постижение на съвременния свят е „глобална икономика, а контролът национален”. Нужно ни е цялостно преосмисляне как да бъде преподредена системата – глобалната капиталистическа система да бъде променена и в нея да бъдат интегрирани различните народи по различен начин. Това би допринесло за преодоляване на кризата без допускането на проявата на втора вълна „провалени” държави.
Минчев видя като възможен инструментален метод за преодоляване на икономическата криза комбинацията между неокласически механизъм с елементи на кейнисианството. При всички случаи, подчерта той, букетът от възможности е огромен. Крахът на икономическата система ще доведе по възникването на нови картини по света.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *