Кризата намали десет пъти печалбата на пристанището в Лом

Почти десет пъти е намаляла печалбата на пристанището в Лом за първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2008 година.
Отчетените печалби от 1 януари до 30 юни са в размер на 70 000 лева, докато през първото полугодие на миналата година печалбата на порта е била около 700 000 лева, съобщи за радио Фокус Видин Борислав Михов, управител на пристанището.
Равносметката ни за първата половина на годината не е никак розова, но сме оптимисти и се надяваме да устоим на натиска на финансовата криза, уточни Михов.
Той посочи, че от края на миналата година, с цел свиване на разходите, започна масово разпускане на работниците в принудителен неплатен отпуск. Втора стъпка е било преминаването на 6-часов работен ден, който от 1 юли е намален на четири часа, каза още управителят на пристанището.Борислав Михов обаче подчерта, че въпреки кризата, в тази индустрия нито един работник не е съкратен.
Товарообработването на ломското пристанище е спаднало с повече от три пъти. От началото на година са обработени 140 000 тона товари.
На въпрос до колко оцеляването на пристанището зависи от икономическата картина в страната, Михов заяви, че развитието на икономиката в страната определя на 100% работата и в ломското пристанище. Основните ни партньори, от които зависи товарообработката на порта, като “Стомана“ Перник, фирми за внос и износ на метали и предприятия за въглища, също изпитват големи затруднения, което се отразява и на нас, обясни той.
По думите му, в момента няма условия за какъвто и да е износ, нито пазар за готова продукция. Криза има и при корабособствениците заради голямото количество свободен корабен тонаж, каза още Михов и уточни, че няма българско пристанище, което да не е свило чувствително дейността си.
Според управителя на пристанището в Лом, до октомври няма да има промяна в работните условия и пазарите. Повече товари за обработка се очаква след два месеца заради предстоящата социална кампания с въглищата за отоплителния сезон и реколтата от зърнени култури.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *